open-navfaktor-logo
search
Konferencija za medije
Pentagon pozvao Grčku i Tursku na dijalog kako bi se smanjile tenzije
Glasnogovornik američkog Pentagona Patrick Ryder pozvao je Tursku i Grčku na dijalog te dodao kako njegova zemlja nema nikakve vježbe u Egeju.
27.09.2022. u 22:13
get url
text

Ryder je na konferenciji za medije komentarisao i protestnu notu koju je Ankara uputila Washingtonu u vezi s oklopnim vozilima američke proizvodnje koje je Grčka uputila na otoke u Egeju.

Novinar AA upitao je za komentar na protestnu notu Grčkoj i SAD-u nakon što su na dva otoka nevojnog statusa upućena oklopna vozila.

- Da li na tom području imate vježbe ili obuke? Koji je vaš odgovor na protest Turske? - upitao je novinar AA na što je Ryder kazao kako nema informacija da (SAD, op.a.) tamo održava bilo kakve vježbe.

- Ako ćemo generalno govoriti, Turska i Grčka su dva važna NATO partnera i pozivamo ih da nastave s konstruktivnim dijalogom kako bi se smanjile potencijalne tenzije - izjavio je američki general.

Novinar je podsjetio i na kritike Ankare SAD-u da doprinosi napetostima te upitao za komentar na njih.

- S aspekta bilateralnih odnosa Turska je iznimno važan NATO partner. Nastavit ćemo blisko surađivati s NATO partnerima, uključujući Tursku - kazao je on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.