open-navfaktor-logo
search
Proradila mu savjest
Penzionisani izraelski vojnik vratio ključeve Al-Akse koje je ukrao prije 56 godina
Penzionisani izraelski vojnik Yair Barak predao je Upravi islamskih vakufa u Al-Qudsu/Jerusalemu ključeve Al-Aksine kapije Magribe, koje je ukrao tokom izraelske okupacije 1967. godine.
18.05.2023. u 21:34
get url
text

Uprava za islamske vakufe u Jerusalemu objavila je fotografije na kojima se vidi kako Barak predaje ključ Azzamu al-Hatibu, direktoru Uprave.

Barak je tom prilikom rekao da je ključeve uzeo prije 56 godina kada je sa izraelskom vojskom ušao u kompleks Al-Akse.

- Godinama kasnije mi se javio nelagodan osjećaj zbog toga. Odlučio sam da nemam pravo zadržati ključ i da ga trebam vratiti pravim vlasnicima - rekao je Barak.

Nakon predaje ključa kazao je da kao sudionik okupacije već godinama ne učestvuje u obilježavanju Marša zastave, kojeg u Al-Qudsu/Jerusalemu obilježavaju jevrejski doseljenici.

- Sada sam ovdje i vratio sam ključ koji sam ukrao. Vraćen je pravim vlasnicima. Izrael također treba to učiniti, mora dati Palestincima njihovu zemlju, njihova prava, njihovo poštovanje, njihovu neovisnost, njihovu slobodu i sigurnost - poručio je Barak.

Dodao je da misli da je učinio odličnu stvar vraćanjem ključa Al-Akse i nada se da će taj potez imati pozitivan utjecaj na ljude i natjerati ih da razmišljaju o aktuelnoj stvarnosti.

Izraelska vojska okupirala je Istočni Al-Quds/Jerusalem 1967. godine nakon Šestodnevnog rata. Izrael je 1980. godine jednostrano proglasio okupaciju cijelog Al-Qudsa/Jerusalema, što međunarodna zajednica nije priznala i što se prema međunarodnom pravu tretira nelegalnom okupacijom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.