open-navfaktor-logo
search
Alaska Airlines
Pilot optužen za pokušaj ubistva 83 osobe: Pokušao ugasiti motore tokom leta na kojem je bio kao putnik
Pilot koji je bio van dužnosti i vozio se kao putnik u kokpitu leta Alaska Airlinesa u nedjelju, pokušao je preuzeti kontrolu nad avionom koji je krenuo iz Seattlea za San Francisco, prisiljavajući avion da se preusmjeri na Portland, Oregon, navodi aviokompanija i izvor upoznat s događajem.
23.10.2023. u 20:05
get url
text

Pilot koji je bio zadužen za ovaj let rekao je kontrolorima letenja da je osoba koja se vozila u kokpitu leta 2059 pokušala da ugasi motore aviona tokom leta, piše CNN.

Josepha Emersona (44) je uhapsila policija u Portlandu i optužen je za 83 krivična djela pokušaja ubistva, 83 tačke za bezobzirno ugrožavanje i za dovođenje u opasnost aviona.

Emerson je pilot koji nije bio na dužnosti i optužen je da je pokušao preuzeti kontrolu nad letom, rekao je za CNN izvor upoznat s tim. Aviokompanija za koju Emerson radi nije odmah bila poznata.

Avion je poletio s međunarodnog aerodroma Seattle Paine Field i preusmjeren je na međunarodni aerodrom Portland zbog "vjerodostojne sigurnosne prijetnje", navodi aviokompanija u saopćenju od ponedjeljka.

- Imamo tipa koji je pokušao da ugasi motore iz kokpita, a ne zvuči kao da trenutno izaziva probleme pozadi. Mislim da je savladan - rekao je pilot kontrolorima zračnog prometa, prema audio zapisu snimio LiveATC.net.

Nadalje je zatražio zakonske mjere protiv Emersona čim slete.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.