open-navfaktor-logo
search
Moguća tužba
Plenković Komšiću: Hrvatska ne krši zakone izgradnjom Pelješkog mosta
Plenković je naglasio kako još nije imao vremena detaljnije proučiti Komšićevu izjavu
08.10.2018. u 18:09
get url
text

Hrvatska ne krši međunarodno pravo kada je riječ o morskoj granici s Bosnom i Hercegovinom, odgovorio je u ponedjeljak hrvatski premijer Andrej Plenković novoizabranom hrvatskom članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću koji je najavio mogućnost tužbe, javlja Hina.

- Hrvatska uopće ne krši međunarodno pravo kad je riječ o granici između dviju zemalja - rekao je u ponedjeljak Plenković na zajedničkoj konferenciji za medije s Jensom Stoltenbergom, glavnim sekretarom NATO saveza koji je u posjeti Hrvatskoj.

- Hrvatska je prošle godine, kad se unutar Europske unije odlučivalo o konačnoj odluci o sufinanciranju tog projekta s 357 milijuna eura bespovratnih sredstava iz europskog budžeta, vrlo temeljito i detaljno pojasnila službama Europske komisije cijeli meritum - kazao je hrvatski premijer, naglasivši kako još nije imao vremena detaljnije proučiti Komšićevu izjavu.

Komšić, koji je prema preliminarnim rezultatima novi člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, rekao je u izjavi za Hrvatsku radioteleviziju objavljenoj u ponedjeljak da BiH ima "pravo tužiti Republiku Hrvatsku Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu jer ste dva puta kao država prekršili međunarodnu konvenciju o pravu mora povlačenjem morske granice".

- To je povezano s Pelješkim mostom jer se koristi kao adut. Ne želite utvrditi morsku granicu - zaključio je Komšić i dodao kako Zagreb ne želi ni poštovati sporazum između tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i predsjedavajućeg Predsjedništva Alije Izetbegovića iz 1999. jer bi onda most išao preko bosansko-hercegovačkog dijela mora.

Plenković je podsjetio da nijedna strana nije nikad dovela u pitanje provedbu sporazuma između Tuđmana i Izetbegovića, te da je most koji se gradi visine 55 metara i širine između stupova od 200 metara, što omogućuje prolazak svih vrsti plovila bez problema.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.