open-navfaktor-logo
search
Ankara
Pobjednički govor Erdogana: Pobijedila je Turska i naša demokratija, nastavljamo graditi "Stoljeće Turske"
Predsjednik Repubike Turske Recep Tayyip Erdogan je, u obraćanju naciji nakon izborne pobjede, poručio kako danas nije niko izgubio, pobijedila je Turska, turska demokratija i svih 85 miliona turskih građana.
29.05.2023. u 00:18
get url
text

VEZANI TEKST - Recep Tayyip Erdogan proglasio pobjedu: Jedini pobjednik je Turska

Erdogan je pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora održanih u Turskoj. Aktuelni predsjednik Erdogan pobijedio sa 52,14 posto osvojenih glasova, dok je njegov protivkandidat Kemal Kilicdaroglu osvojio 47,86 posto glasova.

U obraćanju desetinama hiljada građana okupljenih ispred predsjedničke palate u Ankari, Erdogan je poručio kako je "danas pobijedila Turska i turska demokratija".

- Niko danas nije izgubio, pobijedilo je svih 85 miliona naših građana. Sada je vrijeme da se ujedinimo oko naših nacionalnih ciljeva i nacionalnih snova - rekao je Erdogan, te dodao:

- Kao i uvijek, poštujemo volju našeg naroda. Nismo pobjednici samo mi. Pobjednik je Turska, pobjednik je naša demokratija. Niko danas nije izgubio, pobijedilo je svih 85 miliona naših građana. Sada je vrijeme da se ujedinimo oko naših nacionalnih ciljeva i nacionalnih snova.

Erdogan je u pobjedničkom govoru u Ankari poručio kako nastavljaju s gradnjom "Stoljeća Turske".

- Danas je dan kada su ispunjene molitve naših građana, ali i naših prijatelja širom svijeta. Sada kada su izbori završeni, sve svoje vrijeme i energiju posvetit ćemo radu, stvaranju djela i služenju narodu - rekao je Erdogan, te dodao:

- U vrhu liste prioriteta i nakon izbora ostaje ponovna izgradnja naših gradova porušenih u zemljotresima 6. februara, koji predstavljaju katastrofu stoljeća. Otklanjanje problema proizašlih iz poskupljenja izazvanih inflacijom bit će jedna od naših najhitnijih tema narednih dana.

Erdogan se u pobjedničkom govoru dotakao i sirijskih izbjeglica, teme koja je bila jedna od aktuelnih i tokom predizborne kampanje.

- Do danas smo omogućili da se na sigurna područja na sirijskom teritoriju dobrovoljno vrati gotovo 600.000 ljudi. U sklopu zajedničkog projekta s Katarom obezbijedit ćemo siguran povratak za još milion ljudi u nekoliko godina - poručio je Erdogan, te zaključio:​​​​​​​

- Nastavit ćemo put stabilno i sa samopouzdanjem. Dizajniramo ekonomiju s međunarodnom reputacijom fokusiranu na ulaganja i zapošljavanje.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.