open-navfaktor-logo
search
Koridor Vc
Pogledajte kako će izgledati: Počinje izgradnja dionice Poprikuše - Nemila
Cengiz insat Sanayi ve Ticaret A.S. gradit će dionicu autoputa na Koridoru Vc Poprikuše – Nemila. Riječ je o firmi koja je s velikim uspjehom izgradila dionicu Sarajevo - Tarčin, uključujući i dva velika tunela.
14.11.2020. u 22:49
get url
text
Poprikuše-Nemila
Poprikuše-Nemila

Vrijednost ugovora za izgradnju dionice ionicu autoputa na Koridoru Vc Poprikuše – Nemila je 208  miliona eura sa PDV-om. Ugovor o izgradnji ove dionice bit će potpisan u ponedjeljak 16. novembra. Rok za završetak radova je 42 mjeseca, saopćeno je iz Autocesta FBiH. 

Dionica Poprikuše – Nemila je duga 5,5 kilometara i gradit će se prema ugovoru "design and build" (projektuj i izgradi – žuti FIDIC). Od značajnih objekata gradit će se tunel Golubinja 365 metara, dva mosta, dva vijadukta, petlja Poprikuše i Centar za kontrolu prometa.

Izgradnjom tunela Golubinja skratit će se udaljenosti između Nemile i Poprikuša za oko pet kilometara.

Izgradnja ove dionice će se finansirati sredstva osiguranim u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom bankom za obnovu i razvoj u visini od 70 miliona eura, Evropske investicijske banke u visini od 90 miliona eura te bespovratnim sredstvima Evropske unije u iznosu od 41,1 milion eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.