open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Policija identifikovala maloljetnike sa spornog videosnimka, prijave protiv roditelja
Na snimku se vidi kako djevojčica napada dječaka na biciklu, dok prolaznici to posmatraju. Djevojčica ga nekoliko puta obara na zemlju, a u jednom trenutku ga je i ošamarila, dok on odbija da se brani 
15.05.2019. u 13:01
get url
text

Banjalučka policija identifikovala je učesnike sa video snimka objavljenog u brojnim medijima i na društvenim mrežama, a na kojima se vidi vršnjačko nasilje.

Na snimku se vidi kako djevojčica napada dječaka na biciklu, dok prolaznici to posmatraju. Djevojčica ga nekoliko puta obara na zemlju, a u jednom trenutku ga je i ošamarila, dok on odbija da se brani što se i čuje na snimku kada to govori.

Također, na snimku se čuje i starija osoba koja nagovara dječaka da udari djevojčicu i ne čini ništa kako bi zaustavila nasilje.

- Policijski službenici PU Banja Luka su, nakon što je video zapis u kojem je vidljivo vršnjačko nasilje objavljen u medijima, identifikovali učesnike navedenog događaja. Zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o javnom radu i miru - propuštanje obaveze brige o maloljetniku, nadležnom sudu će biti podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka. O događaju su obaviješteni i nadležni organi socijalnog staranja – saopćeno je iz PU Banja Luka.

Iz policije napominju da oni, tokom redovnih poslova i zadataka iz svoje nadležnosti, edukuju nastavnike, učenike i roditelje, sa ciljem preventivnog djelovanja, kao i ukazivanja na posljedice vršnjačkog nasilja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.