open-navfaktor-logo
search
Početak poticaja
Poljoprivrednici: Pozdravljamo mjere Vlade FBiH, kantoni nek urade svoj dio posla
S obzirom na to da je za ovu sedmicu najavljen početak isplate federalnih poticaja, iz Udruženja poljoprivrednika FBiH podsjećaju kantone na obavezu dostavljanja Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva obračuna za proizvodnje za IV kvartal prošle godine.
30.03.2020. u 10:48
get url
text

VEZANI TEKST - Dedić: 15 miliona KM namjenskih sredstava staviti u funkciju proizvodnje hrane

- Do sada su samo Posavski, Hercegovačko-neretvanski i Bosansko-podrinjski kanton uradili svoj dio posla, zahvaljujući čemu će poljoprivrednicima iz ovih kantona poticaji biti isplaćeni u prvom redu - navode iz Udruženja poljoprivrednika.

Pogotovo je, kako je saopćeno, zabrinjavajuće kašnjenje u dostavljanju obračuna dva kantona sa najvećim brojem proizvođača mlijeka, a to su Unsko-sanski i Tuzlanski kanton.

- Podsjećamo nadležna kantonalna ministarstva da su ove godine i Budžet Federacije BiH i Program poticaja usvojeni na vrijeme, te će za sva eventualna kašnjenja u isplatama odgovornost snosti kantonalni nivo. Ovom prilikom želimo pozdraviti mjere za ojačanje poljoprivrede koje je predložila Vlada Federacije BiH - dodaje se u saopćenju.

VEZANI TEKST - Dedić: Za proljetnu i jesenju sjetvu umjesto 500.000 KM, izdvojit će se devet miliona KM

U ovom periodu apsolutni prioritet svih nadležnih institucija treba biti povećanje obrađenih površina, odnosno proizvodnje hrane.

- Svaka dodatna marka investirana u poljoprivredu dugoročno će smanjit našu ovisnost o uvoznoj hrani. Nakon zatvaranja granica i ograničavanja kretanja među državama svima je konačno jasno koliko je bitno da budemo u stanju prehraniti Bosnu i Hercegovinu. Pandemija će proći, ali njene pouke ne smiju biti zaboravljene. Nadamo se da će poljoprivreda i nakon što prevaziđemo trenutnu krizu moći računati na snažnu podršku države - poručuju iz Udruženja poljoprivrednika.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.