open-navfaktor-logo
search
Parlament
Poljskom zastupniku koji je ugasio svijeće za Hanuku oduzet imunitet
Poljski parlament izglasao je oduzimanje imuniteta zastupniku Grzegorzu Braunu koji je u decembru protivpožarnim aparatom ugasio svijeće upaljene zbog jevrejeskog praznika Hanuke u poljskom parlamentu.
17.01.2024. u 21:01
get url
text
Grzegorz Braun
Grzegorz Braun

Rezultat glasanja otvara put tužiocima da podignu optužnicu protiv Brauna iz krajnje desne stranke Konfederacije za sedam djela počinjenih tokom 2022. i 2023., uključujući gašenje svijeća za Hanuku.

- Nema razloga da ga zaštitimo imunitetom... Znamo što je učinio i to nije bilo prihvatljivo - rekla je Agnieszka Pomaska, zastupnica iz najveće grupacije u poljskoj koalicijskoj vladi, Građanske koalicije (KO).

Najveća opoziciona nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) također je glasala za oduzimanje imuniteta Braunu.

Okružni tužilac Varšave Mariusz Dubowski rekao je parlamentarnom odboru da bi Braun mogao biti optužen za uništavanje imovine, narušavanje tjelesnog integriteta i vrijeđanje vjerskih objekata.

Nakon što je ugasio svijeće u parlamentu 12. decembra, Braun je izašao za govornicu i opisao Hanuku kao "sotonsku" te kazao da obnavlja "normalnost". Upitan kasnije stidi li se svog postupka, rekao je: "Trebaju se stidjeti oni koji učestvuju u djelima sotonskog obožavanja."

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.