open-navfaktor-logo
search
Osumnjičeni za korupciju
Porezna uprava RS-a u Banjoj Luci ponovo na meti policije, uhapšena dvojica inspektora
Dvojica inspektora Porezne uprave RS-a uhapšeni su danas u Banjoj Luci u akciji koju realiziraju pripadnici Policijske uprave Banja Luka.
07.03.2024. u 17:39
get url
text

Kako nezvanično saznajemo, uhapšeni su A. M. i Đ. R. zbog sumnje da su počinili krivično djelo primanje mita.

U Poreznoj upravi RS-a prošle godine su u dva navrata pretresane prostorije i hapšeni inspektori.

Tužilaštvo RS-a je u februaru ove godine podiglo optužnicu protiv troje poreskih inspektora u Banjoj Luci zbog krivičnih djela trgovina utjecajem i primanje mita.

Optuženi su inspektor Igor Grahovac zbog krivičnog djela trgovina utjecajem i viši inspektori Snežana Dragičević-Mitrović i Dragoslava Tubić zbog krivičnog djela primanje mita.

Oni su uhapšeni 6. decembra prošle godine, nakon što su viši inspektori primili mito od 5.000 KM u označenim novčanicama.

Sumnja se da su današnja hapšenja u vezi sa ovom akcijom.

Također, u oktobru prošle godine tri službenika Područnog centra Banja Luka su uhapšeni zbog sumnje da su počinili krivična djela.

Iz policije je potvrđeno da je akcija realizovana u saradnji sa službenicima Uprave za organizovani i teški kriminalitet, te da se radi u o akciji kodnog naziva "Ulog".

- Uhapšeni su A. M. i Đ. R., obojica iz Srpca, službenici Poreske uprave, zbog sumnje da su počinili krivična djela trgovina utjecajem i primanje mita.
U toku su pretresi na više lokacija, a sve aktivnosti se realiziraju po naredbama Okružnog suda Banja Luka i pod nadzorom Posebnog odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, kojima će nakon kriminalističke obrade osumnjičeni biti predati uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima - saopćeno je iz policije.

Porezna uprava RS reagovala je na hapšenje dvojice svojih inspektora i podržala aktivnosti policije i tužilaštva koje imaju za cilj suzbijanje korupcije i kriminala.

- Povodom današnjeg hapšenja inspektora zbog sumnje da su počinili krivična djela, ističemo da smo odlučni u borbi protiv svakog vida zloupotrebe položaja i nezakonitog ponašanja naših zaposlenih. Porezna uprava je i do sada preduzimala sve iz svoje nadležnosti kako bi zaštitila integritet institucije, te aktivno sarađujemo sa policijom i tužilaštvom na otkrivanju zloupotreba u ponašanju naših službenika - saopćeno je.

Naglašavaju da su beskompromisni u borbi protiv kriminala i korupcije, bez obzira o kome se radi.

- Veoma smo odlučni da iz svojih redova odstranimo sve one koji su skloni činjenju krivičnih djela. Porezna uprava RS je konstantno apelovala i apeluje na građane da prijave sve nepravilnosti koje uoče u radu kako poreskih obveznika tako i poreznih službenika - navedeno je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.