open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Porezni inspektori optuženi da su od vlasnika salona ljepote tražili mito od 5.000 KM
Tužilaštvo RS-a podiglo je optužnicu protiv troje poreznih inspektora Porezne uprave RS-a zbog krivičnih djela trgovina utjecajem i primanje mita.
07.02.2024. u 13:00
get url
text

Optuženi su inspektor Porezne uprave Igor Grahovac zbog krivičnog djela trgovina utjecajem i viši inspektori Snežana Dragičević-Mitrović i Dragoslava Tubić zbog krivičnog djela primanje mita.

Oni su uhapšeni 6. decembra prošle godine, nakon što su viši inspektori primili mito od 5.000 KM u označenim novčanicama.

Prema navodima iz optužnice, Grahovac se tereti da je djelo počinio u periodu od 7. novembra do 6. decembra 2023. godine na području Banje Luke.

Istaknuto je da je kao ovlašteno službeno lice Porezne uprave RS-a bio raspoređen na radno mjesto porezni inspektor u Odjeljenju za kontrolu - Područni centar Banja Luka, kod viših poreznih inspektora Tubića i Dragičević-Mitrović.

Tokom porezne kontrole oštećene J. G., vlasnice salona ljepote u Banjoj Luci, 7. novembra prošle godine, utvrđeno je da postoje dokazi o imovini, obavezama ili izdacima koji se ne mogu objasniti prijavljenim prihodima koje porezni obveznik ima na raspolaganju.

- Nakon više obavljenih razgovora i sastanaka sa J. G. i njenim suprugom G. G. u jednom kafe baru u Banjoj Luci, koristeći svoj službeni položaj i utjecaj, formiran na činjenici da su radne kolege u Poreznoj upravi, svjestan zabranjenosti svojih postupaka, posredovao je da ne unose u zapisnik činjenice bitne za utvrđivanje obaveza i dokaza iz postupka provjere prijavljivanja i plaćanja poreskih obaveza - piše u optužnici.

Nadalje, Snežana Dragičević-Mitrović i Dragoslav Tubić se terete da su zajedno od G. G. i njegove supruge J. G. prvo tražili 6.000 KM, a potom iznos spustili na 5.000 KM, da u okviru svojih službenih ovlaštenja ne izvrše službenu radnju.

- U jutarnjim satima 6. decembra 2023. godine G. G. je, na unaprijed ugovorenom sastanku u kafe baru, na stolu za kojim su sjedili između rokovnika spustio bijelu kovertu u kojoj se nalazio prethodno zahtijevani novac u iznosu od 5.000 KM u unaprijed pripremljenim novčanicama, obilježenim po apoenima i serijskim brojevima - navodi se u optužnici.

Dodaje se da je nakon završenog sastanka Dragičević-Mitrović sa stola uzela bijelu kovertu sa novcem i rokovnicima, a potom su zajedno napustili objekat kada su im prišli pripadnici MUP-a RS-a i uhapsili ih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.