open-navfaktor-logo
search
Detalji tragedije
Portparol talibana: Američki vojnici u panici su pucali i ubili civile nakon eksplozije na aerodromu u Kabulu
Portparol talibana Zabihullah Mujahid izjavio je da su izvještaji pokazali da su američki vojnici u panici pucali i ubili civile nakon smrtonosne eksplozije na međunarodnom aerodromu "Hamid Karzai" u Kabulu 26. augusta za koju je odgovorna teroristička grupa ISIL-K, javlja Anadolu Agency (AA).  
29.08.2021. u 22:12
get url
text

Mujahid je za AA rekao da je najmanje 90 ljudi poginulo, a 148 povrijeđeno u napadu u blizini aerodroma.

- Izvještaj koji smo primili pokazao je da su američki vojnici otvorili vatru na masu nakon napada na aerodrom u Kabulu. Bilo je mnogo ljudi. Zato su civili, uključujući žene i djecu, izgubili živote - rekao je on.

VEZANI TEKST - U terorističkim napadima na aerodromu u Kabulu poginulo više od 170 osoba

Dodao je da pripadnici talibana uspješno obezbjeđuju sigurnost i da se mogu uhvatiti u koštac sa strukturama poput ISIL-a.

- Ostavljajući 20-godišnji rat iza sebe, talibani su sposobni prikupiti precizne i tačne obavještajne podatke - rekao je Mujahid i naglasio da im ne treba podrška nijedne zemlje u borbi protiv ISIL-a.

On je kazao da talibani žele imati "vrlo dobre" odnose s Turskom, navodeći da su turska javnost i država njihovi prijatelji.

- Postoji nekoliko razloga zašto bi se ovo prijateljstvo trebalo nastaviti - rekao je on.

Što se tiče logističkih i tehničkih potreba na međunarodnom aerodromu "Hamid Karzai", portparol talibana je rekao:

- Imali smo razgovore s Turskom, uvjerili smo ih da neće biti nikakvih bezbjednosnih problema, da ćemo se pozabaviti potrebama nakon što se u potpunosti pobrinemo za aerodrom.

Zahtijevajući nastavak turske podrške Afganistanu, Mujahid je naveo:

- Želimo imati ekonomske odnose s Turskom. Potrebna nam je podrška Turske na području obrazovanja, kao i prije. Želimo da se njihova pomoć nastavi.

Mujahid je rekao da će se finansijski problemi, koji su kratkoročni, postepeno rješavati nakon formiranja vlade.

- Afganistan već ima vlastite prihode koji se sastoji od zakonskih obaveza i različitih resursa. Osim toga, tražit ćemo povrat novca koji pripada Afganistanu, koji je blokiran (u SAD-u i Švicarskoj, op. a.) nakon formiranja vlade - pojasnio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.