open-navfaktor-logo
search
Vlada FBiH
Poslovanje industrijskog sektora: Ovih pet kompanija ima najveće gubitke
Vlada FBiH je usvojila izvještaj Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o monitoringu u privrednim društvima iz sektora industrije u 2019. godini.
12.11.2020. u 13:31
get url
text

Sva privredna društva koja su poslovala sa gubitkom u 2019. godini, Vlada je obavezala da naprave sanacijski plan, kako bi ga upravljačke strukture razmotrile, usvojile i provele.

Nakon analize finansijskih izvještaja pet privrednih društava, konstatovano je da su Aluminij d.d. Mostar, KTK Visoko d.d. Visoko i Aceromittal Zenica d.o.o. ostvarili negativan finansijski rezultat. Pozitivan su ostvarili Konfekcija Borac d.d. Travnik i Energoinvest d.d. Sarajevo.

Ukupan gubitak privrednih društava u 2019. godini je iznosio 141.585.272,00 KM, njihove dugoročne obaveze 335.493.275 KM, a kratkoročne 564.926.059 KM. Njihova prošlogodišnja ukupna dobit je 2.273.936,00 KM.

Stečajni postupak je otvoren u Hidrogradnji d.d. Sarajevo, UNIS Toolsu d.o.o. Sarajevo i Željezari Zenica d.o.o. Zenica, dok je za Remontni zavod d.d. Travnik sud odbio prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad imovinom zbog nedostatka stečajne mase.

Obaveze analiziranih privrednih društava su povećane, ukupni kapital je smanjen, dugoročni krediti su manji. To ukazuje na činjenicu da privredna društva nisu u mogućnosti osigurati sredstva iz kreditnih sredstava koja, uglavnom, služe za servisiranje tekućih obaveza (plate, porezi i doprinosi, PDV obaveze i ostalo).

Vlada FBiH je lani dala saglasnost za odobravanje raspodjele dijela novčanih sredstava, ostvarenih prodajom poduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH od 600.000 KM za isplatu dvije plaće i održavanje opreme Aluminiju d.d. Mostar. Također, saglasnost je dala i za odobravanje 400.000 KM iz tekuće rezerve ovom privrednom društvu za finansiranje troškova električne energije za tri mjeseca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.