open-navfaktor-logo
search
Obojica uhapšena
Postavili i veliki kukasti krst: Dvojica mladića pokušala zapaliti gradilište bh. džamije u Essenu
Gradilište bosanskohercegovačke džamije u njemačkom gradu Essenu sinoć su pokušala zapaliti dva mladića starosti 18 i 19 godina, javljaju njemački mediji.
20.01.2024. u 17:05
get url
text

Policiju je pozvao komšija iz ulice Karnaper i prijavio da je više ljudi provalilo na gradilište džamije koja se gradi te da su zapalili vatru. On je prvo primijetio odsjaje baterijskih lampi, a potom vidio i vatru, piše Bild.de.

Policija je nakon dolaska na mjesto događaja pronašla dvojicu mladića, a kod starijeg su pronađena i dva upaljača, koja su zaplijenjena. Zapaljen je građevinski materijal koji se nalazio na krovu zgrade, a policajci su uspjeli ugasiti vatru i prije dolaska vatrogasaca.

Također, policiajci su na krovu džamije u izgradnji pronašli i kukasti krst na platnu veličine tri puta tri metra, koja je bila postavljena u snijeg, piše Bild.de.

Nakon toga, istragu je preuzela državna sigurnosna agencija te su pretreseni stanovi dvojice mladića. Prema dosadašnjem toku istrage oni nisu činili politički motivirane zločine, pa su zbog izostanka razloga za pritvor, pušteni da se brane sa slobode, a istraga se nastavlja, javlja Bild.

Na objektu u izgradnji izgorjeli su krovni prozori kao i vrata.

- Duboko smo šokirani napadom na naš džemat i smatramo ga napadom na religijske slobode u našoj zemlji. Više od 40 godina smo aktivni kao religijski i kulturološki klub za naše članove s bh. korijenima sa sjedištem u Essenu. S gradnjom novog kulturnog centra uz novu džamiju, imamo cilj da našu asocijaciju postavimo na viši nivo. Više od 400 članova džemata je uključeno u taj projekat - saoćili su, između ostalog, iz džemata u Essenu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.