open-navfaktor-logo
search
Poticaji
Potpisani ugovori o finansiranju razvoja poduzetničkih zona u FBiH
Ministar razvoja, poduzetništva i obrta Federacije BiH Amir Zukić potpisao je danas u Sarajevu ugovore s predstavnicima lokalnih zajednica o dodjeli bespovratnih poticajnih sredstava za projekte Izgradnja poduzetničkih zona i Izrada dokumentacije za uspostavljanje poduzetničke zone za 2022. 
07.09.2022. u 15:16
get url
text

Zukić je izjavio da je 21 lokalna zajednica ispunila kriterije javnog poziva, a da će 13 prvorangiranih dobiti sredstva.

- Ukupno će biti uposleno 248 novih radnika i useljeno 13 novih malih i srednjih preduzeća u te poduzetničke zone - precizirao je Zukić.

Dodao je da je najduži rok za realizaciju tih projekata 10 mjeseci, te da očekuje da sve bude okončano relativno brzo.

Potpisivanju je prisustvovao i premijer FBiH Fadil Novalić koji je istakao da je rješavanje problema privrede i privrednika prioritet Vlade FBiH, što čine i kroz ovakve projekte.

- Do danas smo otvorili oko 60.000 novih radnih mjesta, od čega jednu šestinu u obrtima što taj sektor čini najbrže rastućim kad je zapošljavanje u pitanju - naveo je Novalić.

Ukupna vrijednost ugovora, za koji su osigurana grant sredstva u budžetu Federacije BiH, iznosi 1.850.000 KM, a lokalne zajednice će investirati svoja sredstva u ukupnom iznosu 1.550.000 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.