open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo KS
Potvrđena optužnica protiv slikara s Ilidže zbog pljačke banke i pucanja iz gasnog pištolja na policiju
Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Emira Pehlivanovića zbog krivičnog djela razbojništvo i krivičnog djela sprječavanje službene osobe u vršenju službene radnje.
28.04.2020. u 13:45
get url
text

Prema optužnici, Pehlivanović je uoči Nove godine, 31. decembra 2019. godine, naoružan gasnim pištoljem, upao u poslovnicu Raiffeisen banke na Otoci. Prišao je do pulta blagajne za kojim se sa druge strane nalazila uposlenica banke, te joj predao papirić sa natpisom: "Ovo je pljačka".

Nakon toga je uposlenica pritisnula panik-taster, a potom joj je predao i novi papirić na kojem je rukopisom ispisano "7.000", da bi uz prijetnju upotrebe signalnog pištolja, oteo pištolj uposlenici zaštitarske firme, te iz registra kase blagajne uzeo i prisvojio novac u ukupnom iznosu od 17.200 KM.

Radnica na osiguranju banke O. D., pripadnica zaštitarske agencije "Securitas", u namjeri da ga spriječi da pobjegne s ukradenim novcem upotrijebila je vatreno oružje, odnosno pištolj, iz kojeg je ispalila jedan hitac.

Međutim, uz prijetnju pištoljem, Pehlivanović joj je oduzeo službeni "Glock" sa pripadajućom municijom, a potom se s ukradenim novcem i naoružan udaljio s mjesta događaja.

Policija je ubrzo blokirala ovaj dio grada, da bi nedugo nakon pljačke u ulici Srđana Aleksića u Novom Gradu pripadnici PS Novo Sarajevo uočili osobu koja odgovara opisu osumnjičenog.

Od njega su na uvid zatražili dokumete, ali je on tom prilikom iza pasa izvadio pištolj i usmjerio ga ka policijskim službenicima. U cilju sprečavanja upotrebe vatrenog oružja, policijski službenici su upotrebom fizičke snage pokušali oduzeti oružje osumnjičenom i on je tom prilikom ispalio hitac u pravcu policajaca. Nakon toga je stavljen pod kontrolu i uhapšen.

Prilikom hapšenja kod njega je pronađen gasni pištolj marke "Zoraki", koji je korišten tokom pljačke, kao i službeni "Glock" koji je oteo od zaštitarke banke, sa metkom u cijevi i pripadajućih 12 metaka, te novac ukraden iz banke.

Pehlivanović je prilikom ispitivanja priznao krivično djelo i tužiocu kazao da se kaje zbog onog što je učinio, a isto je ponovio i u sudnici na ročištu za određivanje pritvora.

Kako smo ranije objavili, on ranije nije evidentiran kao počinilac krivičnih djela, a po zanimanju je slikar.

Uz optužnicu, postupajući tužilac predložio je Kantonalnom sudu u Sarajevu produženje mjere pritvora prema optuženom Emiru Pehlivanoviću.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.