open-navfaktor-logo
search
Kraj prekida rada
Potvrđeno iz Sindikata: Sud u Tuzli odlučio da 111 radnika Kreke bude vraćeno na posao
Općinski sud Tuzla donio je privremenu mjeru kojom se Upravi Rudnika uglja Kreka nalaže da se 111 radnika koji su poslani kući odmah vrate na posao, potvrdio je za Faktor predsjednik Sindikata radnika Kreka Zuhdija Tokić.
06.09.2021. u 18:48
get url
text

Podsjećamo, 111 radnika Kreke sredinom avgusta poslano je kući na osnovu odluke o prekidu rada, a za to vrijeme trebali bi primati 60 posto svoje osnovne plaće. Sindikat je uputio tužbu protiv rudnika Kreka, koji zastupa v.d. direktor Husein Trumić, a on je, uz prokuristu Adila Bešića, potpisnik odluke o slanju radnika na prekid rada.

VEZANI TEKST - Sindikat Kreke će tužiti Rudnik: Traže da sud poništi odluke o prekidu rada za 111 zaposlenih

U sklopu te tužbe Sindikat je predložio donošenje privremene mjere, koju je sud, prema riječima Tokića, usvojio.

- Uprava rudnika sutra će službenim putem dobiti odluku suda i po njoj moraju odmah postupiti. Privremena mjera podrazumijeva zabranju prekida rada, ali i zabranu odluke o spisku radnika koji se šalju kući. Eventualni prigovor ne odlaže izvršenje ove mjere - pojašnjava Tokić.

On ističe da je ovo veoma važna sudska odluka, jer predstavlja početak borbe protiv, kako je rekao, nezakonitih odluka po radnike.

- Ovo je moderna "husinska buna". Mi smo se pismenim putem izborili i pobili ono što je nelagalno i nanosi štetu i radnicima i rudniku - zaključio je Tokić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.