open-navfaktor-logo
search
Krenuli iz Libije
Poziv za spašavanje broda s 500-ak migranata kod obale Sicilije: Ne gubite vrijeme, pošaljite pomoć odmah!
Petstotinjak migranata treba da bude spašeno iz brodice kod obale Sicilije, saopćila je u petak humanitarna organizacija Alarm Phone, u jeku dramatičnog porasta dolazaka preko mora u Italiju i nedavnog smrtonosnog brodoloma.
10.03.2023. u 14:24
get url
text

Organizacija, koja prima pozive s brodova migranata u nevolji, objavila je na Twitteru da je upozorila "nadležne organe" i pozvala ih: "Ne gubite vrijeme: pošaljite pomoć odmah!".

Brod je krenuo iz Libije i nalazi se južno od Sicilije u italijanskoj pomorskoj zoni traganja i spašavanja (SAR), dodao je Alarm Phone.

Granične snage EU Frontex, koje obavljaju nadzorne letove iznad italijanske obale, odbile su dati trenutni komentar.

Italijanske sposobnosti spašavanja migranata na moru bile su pod lupom nakon brodoloma 26. februara u blizini južne regije Kalabrija, u kome su poginula najmanje 72 migranta.

Policijski brodovi su pokušali, ali nisu uspjeli presresti drveni čamac s migrantima zbog vremenskih nepogoda, a obalna straža, bolje opremljena za suočavanje s nemirnim morem, nije odmah aktivirana.

Italijanska desničarska vlada odgovorila je u četvrtak strožim zatvorskim kaznama za krijumčare migranata i obećala da će zaustaviti njihova nelegalna putovanja brodom, istovremeno otvarajući kanale za legalne migracije.

Najava nije zaustavila priliv neregularnih migranata, i skoro 3.000 ljudi stiglo je u Italiju od srijede, u poređenju s oko 1.300 koliko ih je bilo za cijeli mart prošle godine.

Čak 1.869 migranata iz 41 broda stiglo je samo na otok Lampeduza u četvrtak, javila je italijanska novinska agencija ANSA, nazivajući to rekordom, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.