open-navfaktor-logo
search
Pucao po kafiću
Poznat po maltretiranju povratnika: Renato Marjanović optužen za pokušaj ubistva više osoba
Okružni sud u Prijedoru potvrdio je optužnicu protiv Renata Marjanovića iz tog grada kojom ga tereti za za krivično djelo teško ubistvo u pokušaju, te nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja i eksplozivnih materija.
09.06.2021. u 14:20
get url
text

VEZANI TEKST - Poznat po maltretiranju povratnika: Marjanović pucao po kafiću, policija ga intenzivno traži

Potvrđenom optužnicom, Marjanović se tereti da je 6. marta, oko 20.40 sati, iz automobila "opel corsa" ispalio 29 hitaca u vrata i izlog ugostiteljskog objekta "4WD" u Prijedoru u kojem je u tom trenutku bilo prisutno više osoba.

Samo pukom srećom niko nije stradao, a Marjanović se nakon pucnjave, čiji je povod bio njegov raniji sukob sa nekoliko osoba ispred pomenutog kafića, vozilom "opel corsa" udaljio s mjesta događaja u nepoznatom pravcu.

Dan poslije, dok ga je prijedorska policija tražila, prijavio se na banjalučku Kliniku za psihijatriju.

VEZANI TEKST - Policija ga intenzivno tražila: Renato Marjanović sam se prijavio na Psihijatriju

Marjanović je i odranije poznat po nasilničkom ponašanju, a u žižu javosti dospio je u martu 2019. godine kada je na otpadu sekundarnih sirovina maltretirao i vrijeđao povratnika, sugrađanina bošnjačke nacionalnosti.

On ga je tada, uz prijetnje, davljenje i udarce natjerao da s prikolice skine naljepnicu sa grbom BiH. Snimak torture objavio je na svom Facebook profilu nakon čega je uhapšen.

U januaru ove godine policija mu je u Bosanskoj Dubici oduzela "VW touran" nakon što je utvrđeno da po osnovu neplaćenih novčanih kazni duguje 15.885 KM.

U pretresu vozila je otkrivena poluautomatska puška M59/66 kalibra 7,62 milimetra, bajonet za vojnu pušku, ručna bomba M-75 i 26 puščanih metaka kalibra 7,62 milimetra.

Odlukom prijedorskog Suda, Marjanoviću je produžen pritvor u kojem se nalazi od 8. marta, a koji mu po novom rješenju može trajati do izricanja prvostepene presude, a najduže dvije godine od dana potvrđivanja optužnice, s tim što će kontrola opravdanosti pritvora biti vršena po isteku svaka dva mjeseca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.