open-navfaktor-logo
search
Opća bolnica
Pozvali ljekare da pričaju o štrajku, a onda je Stevanović održao monolog o Sebiji Izetbegović
Situaciju sa salom punom ljekara je iskoristio dr. Stevanović te se pred novinarima referirao na potpuno drugu temu i obračun sa prof. dr. Izetbegović
20.09.2018. u 17:26
get url
text

U Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” danas je organizirana konferencija za medije kojoj je prisustvovao veći broj ljekara. Novinarima su se obratili dr. Dragan Stevanović, koji je i kandidat SDP-a za Skupštinu Kantona Sarajevo i dr. Nermin Mahmutović, predsjednik štrajkačkog odbora tokom nedavno održanog štrajka ljekara i zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo.

Na konferenciji za medije, a kako su to prenijeli i pojedini portali, pokušalo se javnosti predstaviti da su ljekari i drugo medicinsko osoblje okupljeni u sali “svi oni kojima je Sebija Izetbegović nudila da pređu na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, uz obrazloženje da će svakako zatvoriti Opću bolnicu”. Inače, u sali je bilo i nekoliko ljekara koji u vrijeme dok je Izetbegović bila direktorica uopće nisu radili u Općoj bolnici.

Naime, istina je potpuno drugačija, a što su za Faktor potvrdili pojedini ljekari u Općoj bolnici. Ljekari i drugi uposlenici su u salu pozvani kako bi se razgovaralo o nedavnom štrajku, tačnije dopisu koji je predsjedniku Štrajkačkog odbora Mahmutoviću uputio direktor Opće bolnice dr. Zlatko Kravić. Međutim, situaciju sa salom punom ljekara je iskoristio dr. Stevanović te se pred novinarima referirao na potpuno drugu temu i obračun sa prof. dr. Izetbegović.

Većina ljekara, kako tvrde Faktoru neki od uposlenika Opće bolnice, bili su uvjereni da će se govoriti o Kravićevom dopisu od 14. septembra u kojem ih obavještava kako je štrajk nelegalan i kako će Opća bolnica od uposlenika u štrajku, odnosno od Sindikata doktora medicine i stomatologije, tražiti nadoknadu štete. Kravić u tom dopisu navodi kako je Općinski sud u Sarajevu 13. septembra svojom presudom ustanovio da je štrajk koji je počeo 5. septembra nelegalan te navodi da će Opća bolnica u slučaju pravosnažne presude tražiti nadoknadu štete prouzrokovane za vrijeme štrajka.

Međutim, ljekari su poslužili kao statisti, a Stevanović je vodio svoje bitke pred novinarima i referirao se na nedavno gostovanje prof. dr. Sebije Izetbegović i prim dr. Zlatka Kravića u debatnoj izbornoj emisiji na Hayatu gdje je, između ostalog, bila i tema Opća bolnica.

Stevanović je, inače, dva četverogodišnja mandata proveo na čelu Ljekarske komore Kantona Sarajevo, a dva mandata je bio predsjednik Upravnog odbora Komore. U posljednje četiri godine je predsjednik Izvršnog odbora Ljekarske komore FBiH. Za sve to vrijeme u medijima, a i među ljekarima, se potezala priča o tome šta su konkretno čelnici Komore, a među njima i Stevanović, konkretno uradili za novac kojim su raspolagali godinama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.