open-navfaktor-logo
search
Detalji s ročišta
Pred sudom u Hagu pokazane fotografije masovnih grobnica, advokati istakli: Ono što se događa u Gazi nije sukob dvije strane
Pred Međunarodnim sudom u Hagu održano je prvo ročište po južnoafričkoj tužbi za genocid protiv Izraela.
11.01.2024. u 19:13
get url
text

Pokazujući u sudnici fotografije masovnih grobnica u kojima su ukopana Adila Hassim koja predstavlja slučaj Južnoafričke Republike rekla je da je masovno ubijanje Palestinaca prvi čin genocida.

- U prve tri sedmice od 7. oktobra Izrael je sedmično na Gazu bacao 6.000 bombi najmanje 200 puta. Bacao je bombe teške više od 900 kilograma na područja koja je označio "sigurnim". Njima je gađao izbjegličke kampove. Te su bombe jedne od najvećih u svijetu. Izrael je ubio ogroman broj civila dobro znajući da će svaka bomba odnijeti živote Više od 1.800 porodica u Gazi izgubilo je više članova porodice, stotine porodica zbrisane su sa lica zemlje - rekla je Hassim.

Advokati smatraju da je iz izjava izraelskih zvaničnika jasno da Izrael u Gazi provodi genocid nad Palestincima. Pozvali su se između ostalog na izjavu zamjenika predsjednika Kneseta koji je pozvao na brisanje Pojasa Gaze sa lica zemlje.

- Ministar odbrane Izraela Yoav Gallant rekao je da će Izrael u Pojasu Gaze isključiti vodu, struju, neće dostavljati hranu i gorivo jer se Izrael bori protiv životinja u ljudskom obliku. Govoreći trupama na granici rekao je da se ne sudržavaju i da se Gaza neće vratiti u staro stanje. Izraelski ratni kabinet imao je slične poruke. To pokazuje namjeru da se stvore uvjeti smrti Palestinaca. Brza smrt od snajpera i bombi ili spora dehidracijom ili glađu - kazao je južnoafrički advokat Tembeka Ngcukaitobi.

Od suda je zatraženo da donese privremene mjere i zaustavi vojnu akciju Izraela.

- Četiri od pet stanovnika Gaze gladuje. Broj smrtnih slučajeva, uzrokovanih glađu i bolešću veći je od obroja poginulih u bombardovanju - kazala je Bline Ni Ghraraligh. 

- Ono što se događa u Gazi nije sukob dvije strane. To nije tačna formulacija. Okupacijska strana Izrael, više od pola vijeka nasiljem negira pravo na samoopredjeljenje Palestinaca. Kršenja prava događaju se u svijetu u kojem se Izrael godinama ponaša kao da je izvan i iznad međunarodnog prava - rekao je advokat Max Du Plessis, prenosi Al Jazeera Balkans.

Izraelska strana sutra će sudu predstaviti kontraargumente. U ranijim istupima premijer Izraela odbacio je optružbe za genocid.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.