open-navfaktor-logo
search
Našli ga
Predstavljao se kao žena pa Fočaka prevario za oko 3.500 KM
Policijski službenici Policijske uprave Foča podnijeli su Okružnom javnom tužilaštvu Trebinje Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv B. S. iz Milića zbog sumnje da je počinio krivično djelo prevare na štetu osobe inicijala R. N. iz Foče.
07.03.2024. u 16:03
get url
text

Kako je pojašnjeno, lažno se na društvenim mrežama predstavljao kao žena, te je Fočaka prevario za 3.500 KM. 

- Policijski službenici su nakon prijave događaja poduzeli niz mjera i aktivnosti te identificirali izvršioca B.S. za koga se osnovano sumnja da je u vremenskom periodu od januara do augusta 2023. godine stupio u kontakt sa R. N. na društvenoj mreži i aplikacijama na mobilnom telefonu lažno se predstavljajući koristeći profil ženske osobe.

Nakon što je B. S. dao lažne podatke o sebi, prihvatao je, a potom i zahtjevao novac koji je oštećeni R. N. i uplaćivao putem m:tel elektronske dopune. Nakon toga je dobijeni novac prebacivao na kladioničarske račune s kojim je dalje raspolagao. Na ovaj način je osumnjičeno lice pribavilo za sebe ili drugog protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 3.500 KM - saopćeno je iz PU Foča.

Apelovali su na građane da budu obazrivi na društvenim mrežama, obraćaju posebnu pažnju na prihvatanje prijatelja i određenih aplikacija, te da ne uplaćuju novac niti dopune putem mobilnih telefona nepoznatim neprovjerenim osobama, da provjere određene podatke, te da vode računa o ličnoj zaštiti na internetu da ne bi postali žrtve.

- Također apelujemo da je potrebno preduzeti i sve mjere na svojoj zaštiti i zaštiti svojih računa: dupla autentifikacija prilikom postupanja, primanje obavjesti ukoliko se njihovom računu pristupa sa novog uređaja i slično - dodaju iz PU Foča.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.