open-navfaktor-logo
search
Ugrožen rad
Predstavnici institucija kulture u KS o moratoriju na zapošljavanje
Direktori pet javnih ustanova kulture, Narodnog pozorišta Sarajevo, Sarajevskog ratnog teatra, Pozorišta mladih, Internacionalnog teatarskog festivala MESS i Kamernog teatra 55 održali su press konferencija nakon odluke Skupštine Kantona Sarajevo o uvođenju moratorija o zapošljavanju.
06.10.2020. u 20:25
get url
text

Predstavnici institucija kulture istakli su da je ovom odlukom Skupštine njihov rad ugrožen jer se ne mogu imenovati upravni odbori, zaposliti novi radnici niti produžiti ugovori.

Direktori institucija kazali su kako očekuju da Skupština promijeni svoju odluku.

Istakli su da je njihov položaj nezavidan i u posljednjih 25 godina jer nemaju dovoljno sredstava za predstave, da rade sa prepolovljenim sistematizacijama.

Šokirani su da je, kako su naglasili na press konferenciji, neselektivno donesen zaključak, i duboko vjeruju da se radi o previdu koji će brzo biti ispravljen.

- Zabranjuje nam se rad i angažman na privremenim i povremenim poslovima, ostajemo bez upravnih odbora, zabranjuje nam se rad ugovorom o djelu, zabranjuju se autorski honorari, zabranjuje se bilo kakva vrsta potpisivanja ugovora sa saradnicima na predstavama, čak se, koje li groteske, zabranjuje i rad hostesa (to su obično studenti koji rade na garderobi i na uvođenju publike u salu) - istakli su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.