open-navfaktor-logo
search
Ekonomska korist
Prelazak na obnovljive izvore energije u svijetu bi mogao uštedjeti milijarde
Prelazak s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije u svijetu bi do 2050. godine mogao uštedjeti čak 12 milijardi dolara, podaci su studije provedene na Sveučilištu Oxford.
17.09.2022. u 16:32
get url
text

U izvještaju, koje prenosi BBC, ističe se kako je pogrešno i pesimističko razmišljanje po kojem je brzi prelazak na čisti izvor energije skup. Zna se da su cijene gasa skočile zbog sve veće zabrinutosti u pogledu globalnog snabdijevanja energijom. Nijedan istraživač ne smatra da prelazak na obnovljive izvore energije sada ima ekonomskog smisla zbog pada njihovih troškova.

- Čak i ako spadate u grupu onih koji negiraju klimatske promjene, trebali biste se složiti s onim što zagovaramo. Naš je zaključak da bismo trebali ići punom parom naprijed kada je posrijedi prelazak na zelenu energiju, jer će nam to uštedjeti novac - rekao je BBC-ju profesor Doyne Farmer sa istraživačkog odjela Univerziteta u Oxfordu, Oxford Martin School.

Rezultati izvještaja britanskih naučnika temelji se na proučavanju historijskih podataka o cijenama obnovljivih izvora energije i fosilnih goriva i načinima na koji će se oni vjerojatno promijeniti u budućnosti.

Kontinuirana poboljšanja tehnologije znače da su troškovi solarne energije i energije vjetra brzo pali po stopi koja iznosi gotovo 10 posto godišnje.

Očekivanja naučnika po kojima će cijena obnovljivih izvora energije nastaviti padati temelji se na takozvanom probabilističkom uzorkovanju kod kojeg se koriste podaci o tome na koji su način golema ulaganja i razmjera ekonomije (ekonomija veličine opadanja jediničnih troškova ili prosječnih ukupnih troškova s ​​porastom obima proizvodnje) utjecale na to da druge slične tehnologije postanu jeftinije.

- Naše najnovije istraživanje pokazuje da će povećanje ključnih zelenih tehnologija nastaviti snižavati njihove troškove, a što se brže sve bude odvijalo, više ćemo uštedjeti - kaže dr. Rupert Way, glavni autor izvještaja sa Smith School of Enterprise and Environment.

Vjetar i solarna energija već su sada najjeftinija opcija za nove energetske projekte, no i dalje su prisutna pitanja o tome kako na najbolji način pohraniti energiju i uravnotežiti mrežu kada promjene vremenskih uvjeta rezultiraju padom proizvodnje obnovljivih izvora, prenosi SEE.biz.

Britanski stručnjaci kažu i da su predviđanja Međuvladinog panela za klimatske promjene (IPCC) po kojima će troškovi održavanja rasta globalne temperature ispod dva Celzijuseva stepena odgovarati gubitku BDP-a do 2050. godine, bila previše pesimistična. Prijelaz na obnovljive izvore energije vjerojatno će se pokazati kao "neto ekonomska korist".

Istraživanje je objavljeno u časopisu Joule i rezultat je suradnje između Instituta za novo ekonomsko razmišljanje pri Oxford Martin School, Programa Oxford Martin o posljednjoj tranziciji, Smith School of Enterprise & Environment koja djeluje pri Sveučilištu Oxford i SoDa Labs Sveučilišta Monash.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.