open-navfaktor-logo
search
Mihhen
Premijerka Frederiksen: Danska će Ukrajini donirati svu svoju artiljeriju
Danska je obećala da će prebaciti svu svoju artiljeriju u Ukrajinu i pozvala je Evropu da se ujedini u podršci Kijevu, prenosi Anadolu.
18.02.2024. u 21:05
get url
text
Mette Frederiksen
Mette Frederiksen

Danska premijerka Mette Frederiksen je tokom Minhenske sigurnosne konferencije u Njemačkoj pozvala evropske nacije da doniraju svoje postojeće zalihe oružja, municije i sistema protivvazdušne odbrane koje bi prema njenom mišljenju trebalo da budu dodijeljene Ukrajini.

Frederiksen je kritikovala evropske lidere koji, prema njenom mišljenju, navode probleme s proizvodnjom oružja kao izgovor da ne isporučuju oružje Ukrajini, dok ih istovremeno poziva da povećaju proizvodnju.

- No, Ukrajina upravo sada traži artiljeriju i streljivo. I zato mi je žao, prijatelji, ali u Evropi ima vojne opreme. To nije samo stvar proizvodnje. Imamo oružja, imamo streljiva i sistema protuzračne odbrane. Oni moraju biti poslani Ukrajini - rekla je Frederiksen, ističući da je Danska odlučila donirati svu svoju artiljeriju.

Ova najava dolazi dok Ukrajina nastavlja da se bori sa velikim nedostatkom osoblja i municije na linijama fronta i suočena sa ruskim dobicima na istoku zemlje.

Danska premijerka je pozvala evropske države da ne čekaju da Sjedinjene Američke Države (SAD) odobre finansiranje ukrajinskih oružanih snaga.

- Nije važno šta će SAD smisliti, ali mi, Evropljani, moramo da se branimo. Ovo je rat na evropskom kontinentu - rekla je Frederiksen.

Danska je među glavnim dobavljačima oružja ukrajinskim oružanim snagama, a ta zemlja obećava da će prebaciti 19 svojih borbenih aviona F-16 do kraja godine, čim završi obuku ukrajinskih pilota.

Moskva je više puta kritikovala Zapad zbog isporuke oružja Ukrajini, tvrdeći da to samo produžava sukob.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.