open-navfaktor-logo
search
Podijeljen novac
Prihodi od indirektnih poreza u Bosni i Hercegovini veći za 234 miliona maraka
Prihodi od indirektnih poreza za četiri mjeseca ove godine iznosili su 3 milijarde i 204 miliona maraka i veći su za 199 miliona maraka ili 6,61 posto u odnosu na isti period prošle godine kada su iznosili 3 milijarde i pet miliona maraka. 
05.05.2023. u 12:12
get url
text

Nakon što je Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) u četiri mjeseca ove godine vratila 714 miliona maraka po osnovu povrata PDV-a, neto prikupljenih prihoda koji su otišli u raspodjelu korisnika, a to su države, entiteti i Brčko distrikt, iznosile 2 milijarde i 489 miliona maraka i veći su za 134 miliona maraka u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili za isti period 2022. godine, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Samo u aprilu ove godine prikupljeno je 775 miliona maraka indirektnih poreza.

Za finansiranje državnih institucija u četiri mjeseca ove godine raspoređen je iznos od 333 miliona maraka. Najveći dio prihoda od indirektnih poreza, kao i sav prikupljeni viši prihod, završio je kod entiteta i Brčko distrikta. Tako je Federaciji BiH u četiri mjeseca ove godine raspoređena 1 milijarda i 331 miliona maraka, Republici Srpskoj 725 miliona i Distriktu Brčko 74 miliona maraka.

Iako je UIO prikupio više sredstava od indirektnih poreza u toku ove godine entiteti su dobili manji prihod u konačnom raspodjeli zbog činjenice da je vanjski dug entiteta znatno veći u ovoj godini u odnosu na 2022. godinu. Iznosi za otplatu vanjskog duga se odbijaju prije raspodjele prihoda korisnika.

Pored raspoređenih prihoda, a po osnovu posebne cestarine za izgradnju autocesta i izgradnju i rekonstrukciju drugih cesta (0,25 KM), Federacija BiH je dobila dodatnih 64,5 miliona maraka, Republika Srpska 42,6 miliona i Distrikt Brčko 2,1 milion maraka. Razlika predstavlja rezervu na posebnom računu za cestarinu u iznosu od 0,25 KM, saopćeno je iz UIO.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.