open-navfaktor-logo
search
Ukinut pritvor
Prihvaćena kaucija za osumnjičenog Vladana Pejušića, saradnika Darka Eleza
Sud Bosne i Hercegovine je ukinuo pritvor osumnjičenom Vladanu Pejušiću (koristi i identitet Mirko Vukmirović), uz prihvaćenu kauciju u iznosu 52.287 KM, kao mjeru osiguranja prisustva osumnjičenog.
08.09.2023. u 14:33
get url
text

Sud BiH je jučer u predmetu Darko Elez i drugi donio rješenje kojim je usvojen prijedlog odbrane osumnjičenog Pejušića od 31. augusta ove godine, kao i prijedlog Tužilaštva BiH od 6. septembra ove godine, te je Pejušiću, uz prihvaćenu kauciju u iznosu 52.287 KM, kao mjeru osiguranja prisustva osumnjičenog, ukinut pritvor ranije određen zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga.

Osumnjičeni je posebno upozoren da će se prihvaćena kaucija ukinuti, a osumnjičenom odrediti pritvor ukoliko se ne odazove na poziv Suda ili Tužilaštva, a izostanak ne opravda ili ako se protiv njega pojavi neki drugi zakonski osnov za pritvor.

Izrečena mjera osiguranja prisustva može trajati do pravomoćnog okončanja krivičnog postupka ili do drugačije odluke Suda.

Osumnjičeni Pejušić se tereti da je počinio krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelima teško ubistvo i dogovor za izvršenje krivičnog djela, saopćeno je iz Suda BiH.

Osumnjičeni se dovodi u vezu sa nekim od neriješenih ubistava u Istočnom Sarajevu, kao i saradnju sa pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa u regionu, povezanih sa nizom krivičnih djela.

VEZANI TEKST - Osumnjičen za ubistva Tigra i Ostojića: Vladan Pejušić izručen BiH

Pejušić, alias Mirko Vukmirović, dovodi se u vezu sa ubistvima Siniše Miličevića Tigra 2018. gopdine i Miloša Ostojića 2019. godine u Istočnom Sarajevu. Ime Vladana Pejušića se do sada više puta pojavljivalo u istrazi koja se vodila protiv Darka Eleza zbog organizovanog kriminala i ubistava Miličevića i Ostojića.

Jedan od svjedoka u tom postupku u iskazima je označio Pejušića kao čovjeka koji je učestvovao u organizaciji ovih ubistava, a što je spominjano na ročištima Elezu u Sudu BiH.

Ostojić i Miličević su navodno bili bliski sa Elezovim zakletim neprijateljem Đorđem Ždralom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.