open-navfaktor-logo
search
Potvrdili iz FUP-a
Prijava sutkinje iz Gradačca protiv policije iz TK proslijeđena tužilaštvu, evo šta je navela
Sutkinja Općinskog suda u Gradačcu Lejla Numanović koja je donijela rješenje kojim se odbija zabrana prilaska Nerminu Sulejmanoviću njegovoj nevjenčanoj supruzi Nizami Hećimović, a koju je on nakon toga svirepo ubio, kao i još dvije osobe, podnijela je krivičnu prijavu Federalnoj upravi policije protiv nekoliko osoba iz PU Gradačac, kao i MUP-a TK. 
18.08.2023. u 14:38
get url
text

Kako nam je potvrđeno iz FUP-a, nakon što je prijava zaprimljena, proslijeđena je nadležnom tužilaštvu na dalju ocjenu i postupanje. 

Numanović je u prijavi navela okolnosti donošenja odluke po zahtjevu PU Gradačac da se Sulejmanoviću izrekne mjera zabrane prilaska nevjenčanoj supruzi zbog nasilja i nanošenja povreda.

Navela je da je 7. augusta ona bila dežurna sutkinja kada je dežurni policajac na pisarnicu predao zahtjev, da je zahtjev njoj ubrzo došao u rad, te da ga je zbog hitnosti odmah počela raditi.

Također je navela da su uz zahtjev dostavljene samo službene zabilješke u kojima je navedeno da je Nizama Hećimović prijavljivala nasilje u porodici od nevjenčanog supruga Nermina.

- Da bi Sud mogao po zahtjevu policije izreći određenu zaštitnu mjeru, uz zahtjev se, shodno zakonu, moraju priložiti dokazi – medicinska dokumentacija, izjava oštećene, ukoliko ne koristi blagodati zakona, izjava prijavljenog, zatim izjave drugih svjedoka, članova porodice, rodbine, kao i svih drugih svjedoka koji bi mogli potvrditi navode iz zahtjeva policije, kao i bilo koji drugi dokaz koji bi mogao to potvrditi - napisala je u prijavi sutkinja.

VEZANI TEKST - Predsjednica Suda u Gradačcu: Šta je prijavila Nizama, kada je ubica obaviješten i šta je nedostajalo u spisu

U prijavi je dodala i da je da je prije donošenja rješenja pozvala predstavnika PU Gradačac u svoju kancelariju, te da je proveden postupak u vezi s izricanjem zaštitnih mjera na način kako je to konstatovano u zapisniku.

U njemu je navedeno da PU Gradačac ostaje pri svom zahtjevu za izricanje tražene mjere, a da je ona u odsustvu potrebnih dokaza za donošenje mjera zaštite koja je tražena donijela rješenje kojim se odbacuje zahtjev MUP-a TK PU Gradačac.

Navela je i da je očekivala da će policija, s obzirom na to da je u obrazloženju navela da uz zahtjev nisu dostavljeni dokazi, policija poduzeti mjere na njihovom pribavljanju, ali da se to nije desilo.

Zatim je navela da je policija u petak blokirala zgradu Suda i da je tada saznala da je Sulejmanović navodno ubio svoju nevjenčanu suprugu i još dvoje ljudi i da je tada shvatila da je to čovjek za kojeg je tražena mjera za nasilje nad suprugom.

Na kraju je zaključila da je svoju odluku donijela u skladu sa zakonom, odnosno na osnovu dokaza kojih nije bilo niti je policija nakon njegog odbijanja poduzela mjere da ih pribavi.

- Meni ništa nije značilo ime Nermin Sulejmanović da bih posumnjala da se radilo o nasilniku - zaključila je Numanović.

Numanović je u prijavi ustvrdila i da je zloupotrijebljeno njeno rješenje sa greškom u imenu, "koje joj nije vraćeno nakon njene ispravke", odnosno da ga je policija plasirala u medije kako bi umanjila svoju odgovornost i prebacila je na Sud, "aludirajući na njen nemar spram porodičnog nasilja, odnosno nasilja nad ženama".

VEZANI TEKST - Policija TK o tvrdnjama Suda u Gradačcu: Na osnovu istih dokaza ove godine su odredili 16 mjera zaštite za devet osoba

Za razliku od tvrdnji sutkinje Numanović, jučer su iz Uprave policije MUP-a TK saopćili da je Općinski sud morao donijeti mjeru zabrane prilaska nakon njihove prijave, te da je to činio i ranije na osnovu istog obima dokaza.

- Da je neosnovana ovako donesena odluka suda ukazuje i činjenica da je PU Gradačac u periodu od 1. januara do 31. jula 2023.godine, postupajući po zaprimljenim prijavama nasilja u porodici, Općinskom sudu u Gradačcu podnijela ukupno pet zahtjeva za izricanje 16 zaštitnih mjera prema devet lica, koji su od suda prihvaćeni i sve predložene zaštitne mjere su izrečene - naveli su iz Uprave policije MUP-a TK.

Podsjetimo da je i Ured disciplinskog tužioca VSTV-a formirao predmet po službenoj dužnosti s ciljem provjere zakonitosti postupanja sutkinje Numanović u ovom slučaju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.