open-navfaktor-logo
search
Brčko
Pritvor zbog izazivanja opće opasnosti: Maloljetnika nagovorio da zapali auto i baci bombu u baštu kafića
Na prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta BiH, Osnovni sud u Brčkom odredio je pritvor N. K. (21), osumnjičenom za izazivanje opće opasnosti u ovom gradu podmetanjem požara na jednom automobilu i bacanjem eksplozivne naprave na ugostiteljski objekat Dos Manos.
30.08.2021. u 17:15
get url
text

Jednomjesečni pritvor osumnjičenom određen je zbog opasnosti da će ponoviti krivično djelo, te utjecajem na svjedoke ometati krivični postupak.

Tužilaštvo Distrikta otvorilo je istragu protiv N. K. zbog sumnje da je u dva navrata angažirao maloljetnika radi izazivanja opće opasnosti za imovinu većeg obima u Brčkom.

VEZANI TEKST - U Brčkom uhapšen muškarac zbog izazivanja požara i bacanja bombe na ugostiteljski objekat

- Sumnja se da je na njegovo traženje, maloljetnik koji mu je dugovao novac, najprije 15. jula oko 3.15 sati podmetnuo požar na automobilu "audi A6", koje je bilo parkirano u ulici 8. marta. Utvrđeni su osnovi sumnji da je isto lice, također po nalogu N. K., 17. augusta oko 1.50 sati aktiviralo eksplozivnu napravu ubacivši je u unutrašnjost vanjskog dijela bašte ugostiteljskog objekta Dos Manos, u ulici R. Dž. Čauševića - navodi se u saopćenju Tužilaštva Brčko distrikta.

Nakon što ga je 27. augusta Policija Distrikta lišila slobode, Tužilaštvo je sutradan ispitalo N. K. u svojstvu osumnjičenog, a zbog opasnosti da će ponoviti krivično djelo, te utjecajem na svjedoke ometati krivični postupak, predložilo je Osnovnom sudu Distrikta da mu odredi pritvor. Prihvativiši tužilački prijedlog, sud je donio rješenje o pritvaranju osumnjičenog na period od jednog mjeseca. Iako se N. K. može žaliti Apelacionom sudom Distrikta, žalba na rješenja o pritvoru ne zadržava njegovo izvršenje.

- Sud je ranije maloljetniku za koga se sumnja da je učestvovao u izvršenju ovog krivičnog djela na prijedlog Tužilaštva izrekao mjere zabrane napuštanja boravišta i putovanja te naredbu povremenog javljanja državnom organu. U međuvremenu, Tužilaštvo i Policija Distrikta intenzivno nastavljaju prikupljanje dokaza za produženo krivično djelo izazivanje opće opasnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.