open-navfaktor-logo
search
Tuzlanski kanton
Privreda u 2022. godini: Izvoz porastao za 38 posto, nameti realnom sektoru otežavaju značajniji rast plaća
Privreda u Tuzlanskom kantonu, iako u teškim uvjetima za razvoj u 2022. godini, nastavila je rast izvoza i obima industrijske proizvodnje. S druge strane, radničke plaće ne bilježe takav rast, a da bi se to desilo potrebno je smanjiti namete realnom sektoru.
01.01.2023. u 14:50
get url
text

- Privreda Tuzlanskog kantona u izuzetno teškim okolnostima, kako globalnim tako i onim unutar BiH, uspjela je da postigne određene rezultate, a prije svega bih istakao povećanje izvoza za 38 posto i trend povećanja obima industrijske proizvodnje - kaže Nedret Kikanović, predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla.

U Tuzlanskom kantonu prosječna plaća iznosi 1.043 KM, što je povećanje od 17 posto u odnosu na prošlu godinu.

- Privreda je povećala plaće koliko je mogla, da bi napravili naredni korak potrebno je smanjiti fiskalne i parafiskalne namete - istakao je Kikanović.

Privrednike iz TK opterećenje predstavlja ulazak Hrvatske u Schengen, a problemi su i digitalni potpis, funkcioniranje administracije, granični prijelazi...

- Najveći izvoz imamo u hemijskoj, elektro, metalnoj, drvenoj i auto industriji te jedan dio u tekstilnoj industriji. To su industrije koje su imale značajne rezultate. Izvoz je bio 2,038 milijarde i imamo pokrivenost izvoza uvozom 89 posto. To su podaci koji pokazuju da je privreda u TK na respektabilnom nivou - navodi Kikanović.

Nedret Kikanović

U TK je trenutno 103 zaposlenih i 63 hiljade nezaposlenih, ono što je zabrinjavajuće, jeste struktura nezaposlenih osoba.

- Imamo 55 posto nezaposlenih starijih od 40 godina. To sigurno opterećuje ovo društvo i privredu pa moramo raditi na edukaciji i osposobljavanju tog kadra za neka nova zanimanja - zaključio je Kikanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.