open-navfaktor-logo
search
Okružni sud
"Prljavi" banjalučki inspektori pred sudom, odbrana diskredituje "informatora": Ništa mu se ne može vjerovati!
U banjalučkom Okružnom sudu danas je počelo suđenje inspektorima MUP-a RS Nenadu Grujiću (53) i Jeleni Florjan (34) zbog krivičnog djela primanje mita.
01.10.2020. u 16:44
get url
text

Optužnicu protiv njih je podiglo Tužilaštvo RS, a terete se da su kao inspektori Odjeljenja za privredni kriminalitet PU Banja Luka, u februaru ove godine od direktora JU Srednjoškolski dom u Banjoj Luci Branislava Vidića zahtijevali iznos od 30.000 KM, a kako ne bi preduzeli službene radnje po anonimonoj krivičnoj prijavi protiv njega.

Republički tužilac Goran Glamočanin je danas, tokom čitanja optužnic e, naveo da su Florjan i Grujić prvo Vidiću rekli da trpe pritisak nadležnih u vezi prijave protiv njega, te mu predložili da nadležnom tužilaštvu podnesu lažnu prijavu koja će biti odbačena, kao i da će srediti da se njegovo ime ne pojavljuje u medijima, a da on zauzvrat plati 20.000 KM. Od tog iznosa, 10.000 KM je navodno trebalo ići postupajućem tužiocu, a po 5.000 KM načelnicima policijskih odjeljenja. Prema optužnici, kasnije su tražili 30.000 KM, s tim da im 20.000 KM donese odmah, a ostatak nakon što tužilac donese odluku.

Optuženi inspektori su pali u februaru ove godine kada je Vidić na parking prostoru u blizini restorana Sirano u Banjoj Luci, predao Grujiću 20.000 KM označenih novčanica

Odbrana je danas u uvodnim riječima dala do znanja da će pokušati diskreditovati Vidića.

Grujićev branilac, advokat Željko Višić, je istakao da će dokazati da je Grujić pred sudom "zato što je savjesno i odgovorno radio svoj posao".

- Čitava optužnica je zasnovana na izjavi jedne osobe koja je istovremeno i svjedok i informator i prikriveni istražilac i oštećeni. Posljednjih deset godina je doneseno preko 15 naredbi o obustavi istrage, a vođen je niz postupaka protiv njega. Kada je bio svjestan da će protiv njega biti podnesena prijava, preduzeo je niz radnji da izbjegne svoju krivičnu odgovornost. Optužnica je smišljena i organizovana - kazao je Višić.

Branilac optužene Florjan, advokat Miljak Pucar, je ocijenio da je "Vidić doveo sve u zabludu", a sa ciljem da prikrije svoje nezakonite radnje.

- To je osoba kojoj se ništa ne može vjerovati. Čini i činit će sve da obmane bilo koga kako bi prikrio svoje nezakonite radnje. Proces protiv moje klijentice ide brzo, a protiv Vidića godinama. Ostaje pitanje da li je njemu neko obećao da ovo učini kako ne bi bio procesuiran ili je sve njegova smišljena akcija - istakao je Pucar.

Optuženi Grujić je imao prigovor u vezi kvalifikacije samog djela, a zbog procesnih problema, odnosno nemogućnosti da se odbrani dostavi hard disk koji je materijalni dokaz u sklopu optužnice, danas nisu saslušavani svjedoci, među kojima je i Vidić, a koji je dobio status "informatora".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.