open-navfaktor-logo
search
Prinudna naplata
Prodat zaplijenjeni proizvodno-poslovni objekat Borca-R iz Jajca vrijedan 355.000 KM
U postupku prinudne naplate Kantonalni porezni ured Novi Travnik prodao je zaplijenjenu imovine poreznog obveznika dužnika Borac-R d.o.o. Jajce u ukupnom iznosu 355.000 KM, zbog naplate dužnih javnih prihoda.
30.09.2020. u 13:26
get url
text

Prodata je nekretnina proizvodno-poslovni objekat. Kupac je u zakonski ostavljenom roku uplatio kupoprodajnu cijenu za nekretninu koja je bila predmet prodaje, a novac od javne prodaje zaplijenjene imovine uplaćen je za izmirenje dužnih obaveza poreznog obveznika po osnovu javnih prihoda.

Porezna uprava Federacije BiH poduzima sve mjere i radnje da se naplate dužne obaveze po osnovu javnih prihoda. Zapljena imovine i prodaja zaplijenjene imovine je krajnja mjera koja se poduzima u postupku naplate dužnih javnih prihoda. Međutim, zaplijenjena imovina se veoma teško prodaje, jer za njenu kupovinu uglavnom nema zainteresiranih kupaca.

Ukoliko se i pojave, zainteresirani kupci nastoje kupiti imovinu po znatno nižoj cijeni od procijenjene vrijednosti. Razlog za to je ekonomska kriza, zbog koje je smanjena kupovna moć pravnih lica, poduzetnika i građana, ali i solidarnost poreznih obveznika koji ne žele da kupuju zaplijenjenu imovinu, saopćila je Porezna uprava FBiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.