open-navfaktor-logo
search
Brukamo se i odgovorima
Program integrisanja BiH u EU kasni dvije godine jer skoro niko ne radi svoj posao, lijeni su završiti čak i tehničke stvari
Program integrisanja Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju trebao je biti završen još krajem 2021. godine, ali ga još nema.
25.09.2023. u 21:15
get url
text

VEZANI TEKST - Delegacija BiH se nema čime pohvaliti u Briselu na sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje

- Zabilježen je zabrinjavajuće nizak nivo motivacije i odgovornosti predstavnika institucija sa svih nivoa vlasti u radnim grupama – dio je odgovora koji je nedavno na zastupničko pitanje dala Direkcija za evropske integracije (DEI) Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Novi rok za izradu programa, nakon što je uveliko probijen ovaj do kraja 2021. godine, bio je kraj januara ove godine, a s obzirom na to da posao i dalje nije urađen, rok je do 1. novembra ove godine.

U izradi Programa integrisanja učestvuju organi uprave na svim nivoima vlasti Bosne i Hercegovine. U njegovu izradu su uključeni Komisija za evropske integracije i 36 radnih grupa sa više od 1.700 članova sa svih nivoa vlasti. DEI je ocijenio da je došlo do velikog zastoja i kritičnih kašnjenja u određenom broju radnih grupa koje se nisu pridržavale rokova iako su bili dovoljno dugi i uvažavane su otežane okolnosti nastale zbog pandemije koronavirusa.

- Mnoge grupe ne rade, nisu imali kvorum, tehničke stvari nisu uradili, naprimjer 17 grupa nije završilo aktivnost unosa propisa, negdje predsjedavajući grupa ne sazivaju. Katastrofalna stvar je stavljena na papir – prokomentirao je Saša Magazinović, predsjedavajući Kluba zastupnika SDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, odgovore koje je dobio od DEI-ja.

On je pitao i ko su ljudi i koje institucije ne rade svoj posao po pitanju evropskih integracija, te je iz desetak odgovora koje je dobio konstatovao da ovaj proces koče svi, i institucije BiH, i institucije entiteta...

- Gotovo nema institucije čiji predstavnik nije nešto zakočio, a pričamo o temi oko koje bi se svi trebali slagati, evropske integracije – dodao je Magazinović.

Tako, naprimjer, jedna radna grupa nije potpuno operativna jer Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine još nije dostavilo imenovanje predsjednika i zamjenika te radne grupe. Dostavljena su imena predsjedavajućih i zamjenika radnih grupa koje nisu unijele postojeće propise kojim je vršeno usklađivanje s propisima Evropske unije, što je trebao biti tehnički dio posla, grupa koje nisu uspjele odrediti prioritetne propise...

Pitanje u vezi sa evropskim integracijama postavila je i zastupnica Ermina Salkičević-Dizdarević, tražeći odgovore koje je BiH poslala kada je u pitanju oblast oporezivanja i carina.

Odgovore napisane na više od 300 stranica usvojilo je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i oni su u junu dostavljeni Evropskoj komisiji.

- Ne znam da li iko čita ono što šaljemo u odgovorima kao država. Pa imamo jedno pitanje, a odgovor je drugo. Slali smo odgovore koji nisu traženi, ima 220 strana odgovora koji se tiču samo jednog entiteta, a ne države, i samim tim nismo odgovorili. Ovaj odgovor je, blago rečeno, sramota za državu Bosnu i Hercegovinu, i Vijeće ministara BiH, i onoga ko ga je uputio Vijeću ministara – prokomentirala je Salkičević-Dizdarević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.