open-navfaktor-logo
search
Šta se iskompliciralo
Propala inicijativa za otvaranje baze aviokompanije u Sarajevu
Reginalni avio-portal Zamaaero objavio je da je propala njihova inicijativa za baziranje aviona u Sarajevu. Ranije su objavili da su spojili Aerodrom Sarajevo sa jednom poznatom i velikom kompanijom.
16.05.2023. u 10:02
get url
text

VEZANI TEKST - Potpisan ugovor sa aviokompanijom koja će otvoriti bazu na Aerodromu Sarajevo

– Bila su tri moguća modela saradnje, 14 letova sedmično (Paris 2x, Berlin 2x, Gothenburg 2x, Ljubljana 3x, Prag 2x, Dusseldorf 3x), 21 let sedmično (Paris 3x, Minhen 3x, Berlin 2x, Gothenburg 2x, Dusseldorf 3x, Ljubljana 3x, Amsterdam 3x, Prag 2x) i opcija sa 25 letova sedmično (Paris 3x, Minhen 3x, Berlin 3x, Gothenburg 2x, Dusseldorf 3x, Ljubljana 4x, Amsterdam 3x, Prag 2x, Atena 2x) – naveli su.

Pregovori su se vršili više od mjesec dana, razmijenjena je gomila mailova, prezentacija, kalkulacija a bio je održan i jedan sastanak.

– Kompanija je iskalkulirala BiH od 109 sati. Kompanija je iskalkulirala da bi joj prihodi po letovima bili 12,3 miliona eura godišnje, te je zatražila subvenciju od 7,8 miliona eura koliko u kalkulaciji nedostaje što je apsolutno neprihvatljivo za Sarajevo – naveli su sa Zamaaero.

Inače, mimo toga, Aerodrom Sarajevo je još u martu objavio da je potpisao ugovor za baziranje aviona. Nije otkriveno o kojoj se kompaniji radi, ali je još tada rečeno da bi ta informacija trebala biti poznata narednih dana, dok bi se baza trebala otvoriti u aprilu ili najkasnije u maju.

No, dosad ne samo da baza nije otvorena već nikada nije ni saopćeno o kojoj kompaniji je riječ, pa se postavlja pitanje da li su se stvari iskomplicirale.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.