open-navfaktor-logo
search
Održan sastanak
Prva transverzala: Ove sedmice rušenje objekta salona namještaja Lilly, Penny i dalje problem
S obzirom na činjenicu da se projekt izgradnje Prve transverzale nalazi u vrhu prioriteta Vlade Kantona Sarajevo na čijem je čelu premijer Mario Nenadić, poduzimaju se sve neophodne aktivnosti, kako bi svi učesnici ovog važnog projekta, što prije završili svoj dio poslova.
20.05.2020. u 14:36
get url
text

Na ovaj način Kanton bi dobio značajnu saobraćajnicu, koja će smanjiti gužve i poboljšati protok saobraćaja na ulazu u Sarajevo iz pravca Vogošće.

Ovim povodom, danas je održan još jedan sastanak Operativnog tima za praćenje realizacije projekta izgradnje Prve transverzale, na kojem je najavljeno kako će tokom ove sedmice započeti rušenje objekta salona namještaja Lilly u ulici Halida Kajtaza na broju 10.

Na ovaj način zemljište će biti privedeno krajnjoj namjeni, odnosno izgradnji dionice puta od ulice Halida Kajtaza do ulice Braće Begić.

Podsjećamo, ova saobraćajnica povezivat će centar Sarajeva sa četiri trake s Vogošćom i autoputem, čime će riješiti problem velikih saobraćajnih gužvi u glavnom gradu BiH, što predstavlja strateško opredjeljenje Vlade Kantona Sarajevo.

U narednih mjesec do mjesec i po očekuje se raspisivanje tendera za odabir izvođača radova na tunelu "Kobilja glava" koji je dio predmetne transverzale.

Ovom prilikom, premijer Nenadić je naveo, kako će Ministarstvo pravde i uprave isti dan, svu dokumentaciju koja se odnosi na pravne sporove i žalbe uputiti Kantonalnom sudu na razmatranje.

Međutim, i dalje najveći problem predstavlja objekt tržnog centra Penny, slučaj Tuzović i Porobić. Parcelizaciju zemljišta za tržni centar Penny je Općina Centar radila dva puta, ali  eksproprijacija ovog objekta još nije počela. Po mišljenju svih prisutnih ovaj problem treba da se što prije riješi uz obavezu da se sva dokumentacija koja se tiče, ne samo ovog predmeta, nego svih spornih, obavezno dostavi Pravobranilaštvu Kantona Sarajevo.

Do narednog sastanka, koji će se održati za sedam dana, u prostorijama Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, potrebno je da svi dostave dokumentaciju, odnosno tačan broj dionica na kojima se odmah može početi raditi.

Sastanku su prisustvovali: ministrica pravde i uprave Mersa Kustura, ministar saobraćaja Adi Kalem, ministar finansija Jasmin Halebić, pravobranilac KS Kemal Karić, načelnici općina Centar i Vogošća Nedžad Ajnadžić i Edin Smajić, direktori Zavoda za izgradnju KS i Zavoda za planiranje razvoja KS Mirza Hulusić i Hamdija Efendić, direktor Direkcije za puteve KS Selmir Kovač, te predstavnici Općine Novo Sarajevo, saopćeno je iz Press službe Vlade Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.