open-navfaktor-logo
search
Novi šefovi
Prvi put žene na visokim pozicijama EU institucija
Nakon trodnevnih mukotrpnih pregovora, njemačka ministrica odbrane Ursula von der Leyen dobila je podršku čelnika država da zamijeni Jean-Claude Junckera kao predsjednika Komisije u Briselu
02.07.2019. u 20:32
get url
text

Dvije žene dobile su podršku lidera Evropske unije da budu na čelu Evropske komisije i Evropske centralne banke, prekidajući 60-godišnju dominaciju muškaraca u vrhovnim institucijama.

Nakon trodnevnih mukotrpnih pregovora, njemačka ministrica odbrane Ursula von der Leyen dobila je podršku čelnika država da zamijeni Jean-Claude Junckera kao predsjednika Komisije u Briselu, piše britanski Guardian.

Ursula von der Leyen

A francuska direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde preselit će se u Frankfurt da preuzeme dužnost od Marija Draghija kao prva žena predsjednica Evropske centralne banke.

Šezdesetogodišnja Von der Leyen, koja tečno govori engleski i francuski i koja je studirala na London School of Economics prije nego što je počela studirati medicinu, sada je kandidatkinja za predsjednicu Evropske komisije. Ona će postati prva žena predsjednica izvršnog ogranka vlasti u Evropskoj uniji ako dobije podršku većine parlamentaraca.

Christine Lagarde

Francuski predsjednik Emmanuel Macron predložio ju je nakon što su Mađarska, Poljska, Češka, Slovačka i Italija odbile kandidaturu bivšeg holandskog ministra vanjskih poslova Fransa Timmermansa zbog njegovg prethodnog kritikovanja populističkih vlada koje nisu uspjele zaštititi nezavisnost pravosuđa.

Von der Leyen, ginekologinja koja se tek u svojim 40-im počela baviti politikom, redovno je na ispitivanjima javnog mnijenja u Njemačkoj jedna od najpopularnijih političarki.

Ona je majka sedmoro djece i uvela je velike promjene što se tiče porodiljskih benefita u Njemačkoj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.