open-navfaktor-logo
search
Zaraženi koronavirusom
Prvi smrtni slučajevi u Crnoj Gori i Češkoj
 Prvi smrtni slučajevi od koronavirusa registrirani su u Crnoj Gori i Češkoj.  
23.03.2020. u 08:21
get url
text

Direktor Kliničkog centra Crne Gore Jevto Eraković izjavio je da je riječ o muškarcu iz Herceg Novog starom 65 godina koji je sinoć poslije ponoći primljen sa hroničnim oboljenjem pluća.

- Uzorak brisa je uzet nakon dolaska pacijenta u Klinički centar, a analize su potvrdile da je pacijent imao COVID-19. Ovaj građanin je u prvoj polovini ovog mjeseca boravio u Srbiji - kazao je Eraković.

U Crnoj Gori je ukupno 21 osoba inficirana novim koronavirusom, dok se pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom nalazi 5.565 osoba.

Prvi smrtni slučaj uzrokovan zarazom koronavirusa zabilježen je i u Češkoj.

U bolnici Bulovka, u glavnom gradu Pragu, preminula je 95-ogodišnja osoba koja je ranije hospitalizovana zbog zaraze koronavirusom, javio je Češki radio.

U saopćenju iz praške bolnice navedeno je kako je u zemlji preminula prva osoba zaražena koronavirusom, koja je bila u odmakloj starosti i imala druga oboljenja.

Predsjednik Nacionalne krizne jedinice Roman Prymula izjavio je da bi granice zemlje mogle biti zatvorene na dvije godine u okviru borbe protiv virusa, te kako bi bilo bolje da građani u tom periodu praznike provedu u svojoj zemlji. 

U Češkoj, gdje je već proglašeno vanredno stanje radi sprječavanja širenja virusa, stranim državljanima nije dopušten ulazak u zemlju, a domaćim stanovnicima nije dozvoljen izlazak na ulice bez maske.

U Češkoj je dosad zabilježeno 120 slučajeva zaraze koronavirusom, među kojima je 19 na intenzivnoj njezi.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.