open-navfaktor-logo
search
Rusija
Putin razgovarao sa ruskim Vijećem za sigurnost o mogućem prijemu Finske i Švedske u NATO
Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je sa čelnicima Vijeća za sigurnost te zemlje o izgledima Finske i Švedske za prijem u NATO, rekao je u petak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.
13.05.2022. u 14:44
get url
text

- Razmijenjena su mišljenja na temu odluke Finske i Švedske da se pridruže NATO-u i potencijalnih prijetnji sigurnosti Rusije koje proizlaze iz toga - rekao je Peskov novinarima u Moskvi.

Dodao je da je Putin razgovarao i sa članovima Vijeća za sigurnost Rusije o predstojećem sastanku vojnog bloka, Organizacije Ugovora o zajedničkoj sigurnosti, koji će biti održan 16. maja u Moskvi.

U međuvremenu, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu upoznao je učesnike sastanka o ruskoj "specijalnoj vojnoj operaciji" u Ukrajini, rekao je Peskov.

Na pitanje o evakuaciji ljudi koji su bili pod opsadom u čeličani Azovstal u Mariupolju, Peskov je kazao da je mogućnost odlaska u bilo kom pravcu omogućena samo za civile, "ne za militante".

- Što se tiče vojske, rečeno je da mogu i da odu ako polože oružje, te će onda prema njima biti postupano adekvatno, a svim ranjenicima će biti pružena neophodna medicinska pomoć - rekao je Peskov.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.