open-navfaktor-logo
search
Oglasio se Kremlj
Putin spreman pregovarati s Ukrajinom, ali pod dva uvjeta
Moskva je spremna da pregovara o uvjetima predaje s Kijevom u vezi sa ruskom vojnom ofanzivom koja se trenutno odvija u Ukrajini, rekao je u četvrtak sekretar Kremlja Dmitrij Peskov.
24.02.2022. u 17:59
get url
text

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je spremnost da se uključi u razgovore sa svojim ukrajinskim kolegom, sa fokusom na dobijanje garancije neutralnog statusa i obećanja da nema oružja na svojoj teritoriji.

Riječ je o uvjetima koji bi "omogućili postizanje demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine te eliminirali ono što Rusija trenutno smatra prijetnjom protiv sigurnosti svoje države i naroda".

- Predsjednik je formulisao svoju viziju šta možemo očekivati ​​od Ukrajine da bi se riješili problemi takozvane crvene linije. Ovo je neutralan status i to je odbijanje raspoređivanja oružja - pojasnio je Peskov, objavila je RT. 

Dodao je kako će Putin odrediti vrijeme pregovora te istakao kako će se Rusija angažirati samo ako je vodstvo Ukrajine spremno razgovarati o tome. 

- Operacija ima svoje ciljeve, oni se moraju postići. Predsjednik je rekao da su sve odluke donesene i da će ciljevi biti postignuti - nastavio je Peskov, sugerirajući da bi, ako Kijev pristane ispuniti zahtjeve, sadašnji vojni napad na Ukrajinu mogao biti prekinut.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.