open-navfaktor-logo
search
Ekonomska kriza
Radnici Preventa u Bužimu preko noći ostali bez posla, najavljuju tužbu: Ja sam faktički sada socijalni slučaj
Zbog posljedica inflacije, globalne krize i promijenjenih uvjeta na tržištu, na još jedan proizvodni pogon u Unsko-sanskom kantonu stavljen je katanac. U pitanju je firma Prevent koja je ovih dana uručila rješenje o otkazu za više od 70 radnika koji su se tako, preko noći, našli na ulici.
19.09.2023. u 09:08
get url
text
Ilustracija
Ilustracija

VEZANI TEKST - Prevent Leather zatvara pogon u Visokom, radnici će dobiti otpremnine

- Ja sam faktički sada socijalni slučaj - na cesti. Imam 55 godina, ko će mene primiti na posao? Za penziju nisam, nemam dovoljno godina - kazala je Sebira Odobašić iz Bužima, bivša uposlenica, za BHRT.

Otpremnine koje su djelimično podijeljene nedovoljne su, kažu radnici, za jedan, a kamoli više mjeseci preživljavanja.

- Možete zamisliti da ja za ove godine radnog staža imam 500 i nešto maraka otpremnine. Jad i bijeda, žalosno - dodala je Odobašić.

Radnice nisu očekivale da će ostati bez posla, pogotovo zato što su, kako kažu, ispunjavale normu i radile na jednoj od narudžbi. Od svojih prava oni stalni uposlenici ne žele odustati. Najavljuju i tužbu.

- Iznenađena sam i šokirana. Sad da idem negdje drugo da radim, nemam gdje, nema nigdje više fabrika - rekla je Sedina Kudelić, bivša uposlenica Preventa.

Semka Ćenanović, njena kolegica, istakla je da su radili, ostajali te da je znala dolaziti i u treću smjenu raditi sama.

- Šta je poslodavac tražio od mene, to sam ispoštovala - dodala je.

VEZANI TEKST - Vraćeni na čekanje radnici Preventa Zenica koji su dobili otkaz

S druge strane, u saopćenju Prevent grupacije navedeno je kako je zatvaranje pogona u Bužimu reakcija na ekonomsku krizu i promijenjene uvjete na tržištu. Kako bi se sačuvala radna mjesta, pomoć je nudio i bužimski načelnik.

- Iako nije nadležnost naša, budući da je to privatna firma, stavili smo se na raspolaganje da pomognemo u prevazilaženju situacije. Dobili smo odgovor da su oni giganti i da im ne treba pomoć, da je to ustvari interna stvar kompanije - rekao je Mersudin Nanić, načelnik Općine Bužim.

Situacija koja je zadesila radnike Preventa predstavlja svakako težak udarac i za privredu u Unsko-sanskom kantonu, pogotovo ako se zna da je Bužim druga po redu općina nakon Ključa u kojoj je veliki broj radnika bez vlastitih primanja, piše BHRT.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.