open-navfaktor-logo
search
Još nema sve dokaze
Rama o cyber napadu na Albaniju: Riječ je organizovanoj agresiji jedne države
Cyber napadi koji su početkom sedmice izvršeni na internet stranice Vlade Albanije nisu organizovali obični hakeri, već jedna država, izjavio je u četvrtak premijer te zemlje Edi Rama.
21.07.2022. u 12:59
get url
text

Albanska Nacionalna agencija za informaciono društvo (AKSHI) saopćila je u ponedjeljak da su sve javne internet usluge i vladine internet stranice zatvorene nakon sinhronizovanog cyber napada izvan zemlje.

Albanski premijer je na današnjoj konferenciji za novinare izjavio kako napad predstavlja "masovnu cyber agresiju na Albaniju" te dodao da su javne internet usluge ponovo u funkciji.

Rekao je da tim AKSHI-ja radi danonoćno na rješavanju problema i dodao da će povodom napada održati posebnu konferenciju za novinare.

- Ono što želim da istaknem je da, kao prvo, ovo nije napad koji organizuju obični hakeri, niti grupe ljudi ovog mračnog svijeta koje takve poduhvate često izvode čak i protiv mnogo većih i mnogo moćnijih država... Ovo je organizovana agresija jedne države. Još uvijek nemamo sve dokaze da utvrdimo koja je to od dvije države za koje postoji velika sumnja. Nadam se da ćemo to učiniti uskoro,  jer to je najdelikatniji dio istrage - rekao je Rama.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.