open-navfaktor-logo
search
Džuma-namaz
Ramazan u Jerusalemu: U Al-Aksi klanjalo oko 200.000 vjernika
Nakon džuma-namaza došlo je i do stampeda na vratima Al-Akse, a nekim vjernicima je i pozlilo zbog gužve na ulicama i trenutne visoke temperature na tom području
17.05.2019. u 20:33
get url
text

Oko 200.000 Palestinaca klanjalo je džuma-namaz, molitva muslimana petkom, u kompleksu Al-Aksa u Jerusalemu.

Istočni Jerusalem je grad u kojem se nalazi džamija Al-Aksa, koja je bila prva Kibla, prema kojoj su se muslimani okretali tokom molitve.

Osim toga, u ovom gradu se nalaze i najznačajnija sveta mjesta kršćana i jevreja.

Unatoč svim poteškoćama i preprekama Izraela da spriječi Palestince da dolaze u Al-Aksu oni su od jutarnjih sati prelazili preko vojne tačke između Zapadne obale i Jerusalema kako bi klanjali džuma-namaz u Al-Aksi.

Izraelska policija blokirala je saobraćaj u ulicama u blizini Starog grada u Istočnom Jerusalemu. Osim autobusa niko nije mogao proći tom ulicom.

Nakon višesatnog putovanja Palestinci su stigli u Al-Aksu koja je danas, drugi petak u ramazanu, odabranom mjesecu muslimana, bila ispunjena vjernicima.

Prema podacima Ureda islamskih vakufa Jerusalema, džuma-namaz je klanjalo oko 200.000 Palestinaca. Imam džamije Al-Aksa Sejh Yusuf Abu Suneyne pozvao je islamski svijet na jedinstvo.

Imam Al-Akse Seyh Ismail Navahde u hutbi, obraćanju vjernicima, pozvao je arapsko-islamski svijet na zaštitu Al-Akse i Jerusalema. 

Ukazao je i na značaj dolaska svih u Al-Aksu. 

Nakon džuma-namaza došlo je i do stampeda na vratima Al-Akse, a nekim vjernicima je i pozlilo zbog gužve na ulicama i trenutne visoke temperature na tom području.

Na području u okolini Al-Akse u pripravnosti su bile stotine izraelskih policajaca.

Izraelske vlasti su od 2000. godine počele s izgradnjom zida razdvajanja na granici između Istočnog Jerusalema i Zapadne obale, a taj projekat pravda sigurnosnom potrebom da se spriječe eventualni napadi na izaelska naselja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.