open-navfaktor-logo
search
Provokativni čin
Reakcija Turske na dozvolu spaljivanja Kur'ana u Švedskoj
 Ambasador Švedske u Ankari Staffan Herrstrom pozvan je u Ministarstvo vanjskih poslova Turske nakon što je dozvoljeno spaljivanje Kur'ana ispred turske ambasade u Štokholmu.
20.01.2023. u 20:32
get url
text

VEZANI TEKST - Švedska dozvolila antiturski protest tokom kojeg će danski ekstremni desničar ponovo spaliti Kur'an

Prema informacijama iz diplomatskih izvora, ambasador Švedske pozvan je u Ministarstvo nakon saznanja da je dozvoljeno da sutra bude održan čin spaljivanja Kur'ana u blizini ambasade Turske u švedskoj prijestolnici.

Herrstromu je rečeno da Turska najoštrije osuđuje ovaj provokativni čin koji, kako se navodi, predstavlja zločin iz mržnje, te da je ovakav stav Švedske neprihvatljiv.

Turska je poručila da očekuje da planirani čin ne bude dozvoljen, te da se vrijeđanje svetih vrijednosti ne može braniti pod izgovorom demokratskih prava.

Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Striktne čvrstog kursa (Stram Kurs), dobio je dozvolu u Švedskoj da spali Kur'an ispred turske ambasade u Štokholmu.

Iz Policijske uprave Štokholma za Anadoliju su kazali da je Paludan dobio dozvolu da u subotu održi protest u blizini turske ambasade.

Podsjećajući Herrstroma da su sutra krugovi povezani s terorističkom organizacijom PKK najavili demonstracije u centru Štokholma, iz turskog Ministarstva su kazali da dopuštanje terorističkim organizacijama i njihovim pristalicama da vrše propagandne aktivnosti predstavlja jasno kršenje trilateralnog memoranduma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.