open-navfaktor-logo
search
Od 15. decembra
Rogić: Naplatno mjesto Kakanj 1 samo za elektronsku naplatu cestarine
Naplatno mjesto Kakanj 1 od sutra, 15. decembra, koristit će se isključivo za elektronsku naplatu cestarine, a korisnici koji ne žele koristiti tu mogućnost i dalje mogu koristiti naplatno mjesto Kakanj ili Visoko, kazao je v. d. izvršnog direktora za upravljanje i održavanje JP Autoceste Federacije BiH Mirko Rogić.
14.12.2023. u 09:47
get url
text
Naplatno mjesto Kakanj
Naplatno mjesto Kakanj

Riječ je o prvom naplatnom mjestu na kojem će živjeti Only ACC TAG sistem.

Prema Rogićevim riječima, uvođenje Only ACC TAG sistema ima za cilj prije svega podići svijest kod korisnika o prednostima elektroničkog načina plaćanja autoceste kao što je brz protok vozila i bonus od 20 posto na svaku uplatu korisnika, a osim navedenog, uvođenje spomenutog sistema dovest će do smanjenje troškova poslovanja uz zadržavanje standarda korištenja naplatnih mjesta.

Analizom poslovanja naplatnih mjesta na autocestama u FBiH ocijenjeno je, kako je naveo Rogić, da je naplatno mjesto Kakanj 1 s većim brojem korisnika koji koriste elektronsku naplatu cestarine dok je ukupan broj vozila na naplati relativno manji, na mjesečnoj razini nekih 16 tisuća vozila, a od toga oko 9 tisuća vozila koristi elektronsku naplatu cestarine.

- Izlazi ostvareni preko TAG uređaja imaju udio od oko 52,43 posto na godišnjem nivou s tendencijom porasta udjela elektronske naplate, odnosno stagnacijom manuelne – istaknuo je Rogić.

Najavio je kako će u idućem razdoblju JP Autoceste FBiH, na temelju statističkih pokazatelja, nastaviti analizirati i druga naplatna mjesta kako bi se provjerila mogućnost prelaska na već spomenuti Only ACC TAG sistem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.