open-navfaktor-logo
search
Kantonalni sud Sarajevo
Rožajac i Halimić, ljekari optuženi za smrt Džene Gadžun, izjasnili se da nisu krivi
Ljekari Suad Rožajac i Jasmina Halimić, optuženi za smrt djevojčice Džene Gadžun, izjasnili su se da nisu krivi danas na ročištu u Kantonalnom sudu Sarajevo.
28.09.2023. u 13:41
get url
text

VEZANI TEKST - Izjašnjenje o krivici za smrt Džene Gadžun: Doktora Rožajca odvezla Hitna pomoć, Jovanović negirala krivnju

Nina Jovanović, treći optuženi ljekar u ovom slučaju, na prošlosedmičnom ročištu izjasnila se da nije kriva. Prije tog ročišta pozlilo je Rožajcu, dok advokat doktorice Halimić nije bio prisutan pa je njeno izjašnjavanje o krivici prolongirano za danas.

Nakon ročišta, advokati optuženih nisu davali izjave, dok Rožajac i Halimić nisu izašli na glavni ulaz Suda. Pretpostavka je da su u želji da izbjegnu pitanja novinara Kantonalni sud napustili na službeni ulaz.

Amila Gadžun, majka Džene, nakon izjašnjenja optuženih kazala je da je i očekivala ovakav potez Rožajca i Halimić. 

Amila Gadžun, majka Džene

- Donekle smo i očekivali ovakvo izjašnjenje, to je njihova odbrana. Očekujem da ovdje sud bude pravedan, da donese konačnu odluku jesu li krivi ili ne. Da im se oduzmu licence, da se kazne, da oni ovo dovedu u red. Jedini je sud koji to može da uradi, da dovede do kraja - kazala je vidno potresena Amila Gadžun i počela plakati i više nije mogla govoriti.

Medijima se nakon nje obratio i Kenan Gadžun, član familije. 

Podsjetimo, anesteziolog Rožajac optužen je za teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi i krivično djelo nesavjesno liječenje, dok se oftalmolozi Jovanović i Halimić terete za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Gadžun je preminula 14. novembra 2021. godine, šest dana nakon "rutinske" operacije očnog kapka izvedene u privatnoj stomatološkoj ordinaciji "Bejtović" u Sarajevu. U trenutku smrti imala je dvije i po godine.

VEZANI TEKST - Roditelji Džene Gadžun: Želimo doktore iza rešetaka i da im se oduzmu licence

Operacija se izvodila u totalnoj anesteziji, u stomatološkoj stolici, a radilo ju je osoblje privatne ordinacije "Halimić", doktorice Jasmina Halimić i Nina Jovanović, za koju je utvrđeno da ne posjeduje licencu Ljekarske komore Kantona Sarajevo.

Radilo ju je osoblje privatne ordinacije "Halimić", doktorice Jasmina Halimić i Nina Jovanović, za koju je utvrđeno da ne posjeduje licencu Ljekarske komore Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.