open-navfaktor-logo
search
Pogoršanje odnosa
Rusija protjerala ambasadora Estonije
Rusija je u ponedjeljak objavila da je svoje odnose s Estonijom spustila na nivo otpravnika poslova, kao odgovor na odluku Estonije da smanji veličinu ruske ambasade u Tallinnu.
23.01.2023. u 12:42
get url
text

- Posljednjih godina estonsko rukovodstvo je namjerno uništilo čitav niz odnosa sa Rusijom. Totalnu rusofobiju i gajenje neprijateljstva prema našoj zemlji Tallinn je uzdigao na rang državne politike - navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

Dodaje se da je nedavni korak Estonije da smanji veličinu ruske ambasade u Tallinnu "potvrdio put ka kolapsu odnosa zemalja".

- Kao odgovor, ruska strana odlučila je da diplomatska predstavništva u obje zemlje degradira na nivo privremenog otpravnika poslova - navodi se u saopćenju.

Dalje se navodi da je estonski ambasador u Rusiji Margus Laidre pozvan u Ministarstvo vanjskih poslova, gdje je izražen "oštar protest u vezi sa postupcima estonskih vlasti".

Laidre bi trebalo da napusti Rusiju do 7. februara.

- Svu odgovornost za razvoj takve situacije u odnosima između Rusije i Estonije u potpunosti snosi estonska strana. Nastavićemo da reagujemo na neprijateljske korake estonskog rukovodstva - dodaje se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.