open-navfaktor-logo
search
3.000 vojnika
Rusija započela vojne vježbe blizu granice s Ukrajinom
Tri hiljade ruskih vojnika započelo je u utorak vježbe gađanja iz vatrenog oružja uključujući tenkove, na zapadu Rusije, uključujući područja blizu Ukrajine, citira novinska agencija Interfaks saopćenje vojske.
11.01.2022. u 17:38
get url
text
Ilustracija
Ilustracija

Rusija je uznemirila Zapad raspoređivanjem trupa u blizini Ukrajine i zahtijevala od Washingtona da se zalaže da nikada neće dozvoliti da se Ukrajina pridruži NATO-u ili da proširi vojni savez na istok, što je odredba koju Sjedinjene Države odbijaju prihvatiti.

Najava vježbi uslijedila je dan nakon što su Rusija i Sjedinjene Države razgovarale o sigurnosnim prijedlozima Moskve. Kremlj je u utorak saopćio da nisu dali razloga za optimizam u pogledu potencijalnog proboja.

Interfaks je citirao Zapadni vojni okrug koji je rekao da će se vježbe održati u Smolenskoj oblasti u blizini bjeloruske granice i u regijama Voronjež, Belgorod i Brjansk bliže Ukrajini.

Rečeno je da će biti uključeno 300 komada vojne opreme, uključujući tenkove T-72B3, borbena vozila pješadije BMP-2 i redovno vatreno oružje.

Navodi se da će se vježbati pucanje iz oklopnih vozila i vatrenog oružja, organizovanje marševa tokom aktivnih neprijateljskih sabotažnih i izviđačkih aktivnosti, te opremanje uporišta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.