open-navfaktor-logo
search
Na sedam lokacija
SAD izveo val osvetničkih napada na Bliskom istoku, Iran poručio: Očekujte strašne posljedice
Sjedinjene Američke Države izvele su jučer zračne napade u Iraku i Siriji protiv više od 85 meta povezanih s Iranskom revolucionarnom gardom (IRGC) i proiranskim milicijama, saopćila je američka vojska, nakon napada u Jordanu u kojem su ubijena tri, a ranjeno 40 američkih vojnika.
03.02.2024. u 08:27
get url
text

Američka vojska je u saopćenju navela da je pogodila mete poput komandnih i kontrolnih centara, objekata za skladištenje raketa, projektila i bespilotnih letjelica i objekata za logistiku te lanca opskrbe municijom. U napadima je pogođeno više od 85 meta , rekla je američka vojska.

Mete su se nalazile na sedam različitih lokacija, četiri u Siriji i tri u Iraku, a u napad su bili uključeni bombarderi dugog dometa B-1 koji su doletjeli iz SAD-a, saopćila je američka vojska.

Sirijski državni mediji objavili su u petak da je američka agresija na mjesta u pustinjskim područjima i na sirijsko-iračkoj granici rezultirala brojnim poginulim i povrijeđenim.

Vjeruje se da su udari samo prvi u višeslojnom odgovoru SAD-a na napad koji su prošlog vikenda izveli militanti koje podržava Iran.

- Naš odgovor započeo je danas. Nastavit će se u vrijeme i na mjestima po našem izboru - poručio je američki predsjednik Joe Biden.

Američki general-pukovnik Douglas Sims, direktor Zajedničkog štaba, rekao je kako se čini da su udari bili uspješni, a izazvali su velike sekundarne eksplozije jer su pogođena oružja militanata, iako nije jasno jesu li militanti ubijeni.

Sjedinjene Američke Države tvrde da su obavijestile Irak prije napada u petak na tri položaja militanata unutar te zemlje, saopćila je Bijela kuća, samo nekoliko minuta nakon što je iračka vojska osudila napade kao kršenje suvereniteta zemlje.

Iračka vojska navela je da su napadnute mete u iračkom graničnom području te je upozorila da bi napadi mogli povećati nestabilnost u regiji.

- Ovi zračni napadi predstavljaju kršenje iračkog suvereniteta, potkopavaju napore iračke vlade i predstavljaju prijetnju koja bi mogla dovesti Irak i regiju do strašnih posljedica. Ishodi će imati ozbiljne implikacije na sigurnost i stabilnost u Iraku i okolnoj regiji - saopćeno je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.