open-navfaktor-logo
search
Ima li podrške
SAD odbio poslati Ukrajini avione F-16, kakav je odgovor drugih zemalja
Sjedinjene Američke Države su isključile mogućnost slanja borbenih aviona F-16 u Ukrajinu, rekao je američki predsjednik Joe Biden.
31.01.2023. u 08:42
get url
text

Biden je na pitanje novinara rekao da SAD neće poslati avione F-16 u Ukrajinu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tražio je borbene avione koji bi pomogli u odbrani zemlje, ali je Biden stalno govorio da avioni neće biti poslani.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i nizozemski premijer Mark Rutte rekli su da nisu primili zahtjeve Ukrajine za borbene avione. Macron je rekao da, iako Francuska nije primila nikakve zahtjeve, u načelu ništa nije isključeno. Insistirao je na tome da se svaki zahtjev mora pažljivo razmotriti.

On je naglasio da takav potez ovisi o nekoliko faktora, uključujući potrebu da se izbjegne eskalacija te garancije da avion neće "dotaknuti rusko tlo".

Nizozemski premijer je rekao da bi slanje borbenih aviona ipak bio važan korak, te da bi razmatrajući to pitanje vidjeli sa svojim saveznicima kakva je situacija.

Njemački kancelar Olaf Scholz je iznova odbacio opciju slanja borbenih aviona u Ukrajinu i izrazio želju da se ta rasprava okonča.

Objasnio je kako je odmah nakon početka ruskog napada na Ukrajinu u razgovoru s američkim predsjednikom Joeom Bidenom isključio mogućnost slanja borbenih aviona.

- Tada su odbačena i nerazumna razmišljanja poput slanja jedinica. I mislim da je na tu temu već sve rečeno, također i što se mene tiče - rekao je Scholz.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki ne isključuje mogućnost da Poljska Ukrajini pošalje borbene avione F-16 američke proizvodnje.

- Po tom pitanju postupit ćemo u koordinaciji s drugim članicama NATO-a i SAD-om - rekao je Morawiecki.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov danas bi se u Parizu trebao sastati s predsjednikom Emmanuelom Macronom, u vezi sa pitanjem slanja borbenih aviona Ukrajini.

Ukrajina bi željela dobiti zapadne borbene avione četvrte generacije poput F-16 nakon što je prošle sedmice osigurala isporuke borbenih tenkova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.