open-navfaktor-logo
search
Partner državi
Savo Bakajlić na čelu Asocijacije poljoprivrednika BiH: Jedinstveni ćemo dočekati političke pritiske
U nastojanjima da poprave položaj poljoprivrednika u Bosni i Hercegovini, entitetska udruženja su prije nekoliko dana u Odžaku formirala Asocijaciju poljoprivrednika BiH.
12.08.2023. u 15:13
get url
text

VEZANI TEKST - Poljoprivrednici iz cijele BiH traže uvođenje prelevmana i za Srbiju, čije interese će štititi ministar Košarac

Za predsjednika je izabran Savo Bakajlić iz Bijeljine, čelnik Udruženja poljoprivrednika "Sela Semberije i Majevice". Potpredsjednik je Damir Pavković iz Seljačkog saveza Federacije BiH. Sekretar je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

- Osnivanjem Asocijacije želimo utjecati na državne organe i njihovu politiku prema proljoprivrednicima, prije svega kada je u pitanju zaštita domaće proizvodnje i uvođenje plavog dizela.

Namjera nam je da budemo ravnopravan partner s institucijama BiH i nadležnim ministarstvima. Poljoprivrednici su jedinstveni, tražimo samo ono što nam pripada - kaže Bakajlić za Faktor.  

S obzirom na društveni ambijent u kojem živimo, moguće je očekivati političke pritiske, prije svega iz bh. entiteta Republika Srpska čije rukovodstvo uporno radi na smanjivanju nadležnosti države BiH, pa im se zasigurno krovna poljoprivredna organizacija ne uklapa u njihove planove.

- Politika može pričati svoju priču, mi smo jedinstveni. Vjerovatno će biti političkih pritisaka, ali se ne obazirem na to. Nisam član nijedne stranke, nisam odbornik, nisam u politici. Sve nas poljoprivrednike u BiH, u Bužimu, Odžaku, Semberiji, Sarajevu.... muče isti problemi i zato smo odlučni i jedinstveni - poručio je Bakajlić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.